Quantcast
Обжалване блокира работата на федерацията по щанги | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Обжалване блокира работата на федерацията по щанги

Новото ръководство и промененият устав не са вписани от съда и засега президент остава Неделчо Колев
262
 БФВТ
Треньорът Иван Иванов (вдясно) се оказа от другата страна на барикадата - срещу Неделчо Колев (в средата) и Борислав Гидиков (вляво)

Повече от месец след общото събрание на федерацията по вдигане на тежести (БФВТ) новото ръководство, както и новият устав не са вписани от съда. На 28 май за нов президент на централата бе избран сириецът Ариф Маджид, който спечели вота с 24:6 гласа срещу досегашния шеф Неделчо Колев. Делегатите промениха и устава, който противоречеше на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), а също така въведоха и ограничения за не повече от два мандата за ръководните постове.

Нито президентът Маджид, нито новият Управителен съвет, нито промененият устав обаче са признати от съда. Неделчо Колев съобщи пред "Сега", че неговият адвокат е оспорвал вписването заради нарушения и в момента то е блокирано. 

"Намерени са нарушения. Предполагам, че ще има обжалване от моите опоненти. Ако съдът се произнесе в полза на новоизбраното ръководство, тогава пък аз ще обжалвам. Ще чакам окончателното решение и вече каквото и да е то, ще се съобразя с него", коментира двукратният световен и европейски шампион, който ръководеше БФВТ от 2011 г. насам. 

Един от тези, които застанаха срещу Колев на общото събрание - старши треньорът на националния отбор Иван Иванов, който е и член на новоизбрания УС, не бе открит за коментар. В момента той подготвя двамата олимпийци - Божидар Андреев и Христо Христов, в "Спорталас" (Варна).

По информация на "Сега" обаче проблемът пред вписването на решенията на общото събрание е жалба на един клуб по вдигане на тежести, който е заявил, че не е бил уведомен в законовия едномесечен срок за насрочения форум. Това е и формалната причина съдът засега да стопира вписването, докато не се изясни това обстоятелство.

Проверка показа, че става въпрос за клуба по вдигане на тежести "Родопи" (Пазарджик), чийто шеф е олимпийският шампион от Сеул `88 и доскорошен генерален секретар на БФВТ Борислав Гидиков. Оказва се обаче, че "Родопи" (да не се бърка с "Родопа", Смолян) не е сред лицензираните от министерството на младежта и спорта 34 клуба по вдигане на тежести в България, т.е. няма право на дейност, както и да е член на федерацията. И вероятно това е причината да не получи покана за общото събрание на 28 май. 

Дали този аргумент е състоятелен обаче, ще реши съдът. Дотогава новото ръководство на БФВТ е блокирано, а президент на федерацията си остава Неделчо Колев.

Още

Клубове пращат писмо до спортния министър срещу бившия шеф на щангите

22.09.2021

Обновена

727
Национал по щанги е уличен за трети път в допингнарушение

17.08.2021

4608
Отменен опит лиши щангиста Христов от бронзов медал в Токио 2020

03.08.2021

1167