Медия без
политическа реклама

Най-фаворизираният спорт остана без титла от Евро 2024

Българските борци приключиха със сребърен и 8 бронзови медала

18 Февр. 2024
Петият от олимпийските игри в Токио 2020 Георги Вангелов остана без медал в последния ден на Евро 2024
bul-wrestling
Петият от олимпийските игри в Токио 2020 Георги Вангелов остана без медал в последния ден на Евро 2024

Спортът, който традиционно получава най-големите държавни субсидии - борбата, така и не успя да спечели титла от европейското първенство в Букурещ. Равносметката на трите ни отбора - при жените и в класическия и свободния стил при мъжете, е един сребърен и 8 бронзови медала. 

Единственият финал с българско участие бе на Евелина Николова в кат. 57 кг, която отстъпи пред рускинята Ирина Курачкина с 2:7 т.

Останалите ни представители достигнаха най-много до бронз, при това като по правило губеха още в началните кръгове и след това разчитаха който ги е отстранил да се класира за финала, та да ги изтегли на репешаж, за да се възползват от втория шанс да се борят за отличие.

Всъщност единственият ни медалист, който отпадна чак на полуфинал и след това се бори (и спечели) бронз бе Едмонд Назарян в кат. 63 кг. Тук трябва да добавим и Георги Вангелов в кат. 61 кг при свободняците, който получи травма на полуфинала и се отказа, което го прати директно в "бронзовата" схватка. Но пък в нея отстъпи с 3:7 т. пред Нурадин Новруцов (Азер).

Всички други наши медалисти се промъкнаха до бронза през репешажи: Абу Муслим Амаев (кат. 67 кг) и Кирил Милов (97) в класическия стил; Миглена Селишка (50), Мими Христова (68) и Юлиана Янева (72) при жените; Рамазан Рамазанов (70) и Ален Хубулов (осетинец с наш паспорт, дебютирал за Бълария в кат. 125 кг) - в свободната борба.

Освен това отборите ни така и не успяха да се класират по-напред от 5-о място в официалното класиране по точки на отделните стилове. А що се отнася до класацията по медали - България е едва на 12-о място, след всички 11 отбора, които имат по една титла.

Този актив определено изглежда малък на фона на изсипваните от спортното министерство щедри държавни субсидии за федерацията по борба и на очакванията към този иначе най-успешен спорт на България. Борбата си остава най-фаворизираният спорт и неизменно получава най-големия пай - 3.77 млн. лв. през тази година, което е с 500 000 лв. повече спрямо миналата.

Срещу тези огромни суми ММС очевидно очаква успехи, най-вече на олимпийските игри в Париж 2024. Само че към момента борбата има една единствена квота - на украинеца с български паспорт Семьон Новиков в кат. 87 кг на класическия стил.

Всички останали ще трябва да оползотворят оставащите им две възможности - квалификационните турнири за Европа (5-7 април в Баку) и световния (9-12 май в Истанбул). Само че там ще се разиграват всичко на всичко 5 места в категория (2+3) - толкова, колкото на последното световно първенство в Белрад миналия септември, когато само Новиков успя.

И ако сега оправданието може да бъде, че Евро 2024 е било част от подготовката и не е чак толкова важно класирането в Букурещ, на олимпийските квалификации след два месеца вече няма място за отстъпление. В противен случай може да имаме още по-орязан отбор от рекордно малкия в Токио 2020, когато ни представяха едва 7 борци (4 жени, двама мъже от класическия и един от свободния стил).

 

ПРИЗНАНИЕ

Стоян Добрев бе избран за най-добър треньор по борба в Европа за 2023 г. в първата по рода си класация на европейската федерация. Българският специалист изведе националния тим на Сърбия по класическа борба до 4 световни титли на първенството в Белград и това се оказа решаващо.

Добрев, който практически бе принуден да си търси работа в чужбина, след като Армен Назарян стана треньор на националния ни отбор по класическа борба, започна работа със сръбския тим през 2014-а. Само две години той той изведе Давор Щефанек до олимпийска титла в Рио`16. 

В продължение на всички тези години сръбските борци неизменно печелят медали на големи първенства. Евро 2024 в Букурещ не е изключение - Александър Комаров спечели европейската титла в кат. 87 кг.

За борец №1 в класическата борба за 2023-а е определен Лери Абуладзе (Груз), който спечели световна и европейска титла в категория до 63 кг, а в свободния стил №1 е Исмаил Мускаев (65), станал №1 в света за Унгария. При жените за най-добра е определена молдовката Анастасия Ничита, спечелила трета европейска титла и сребро от световното първенство.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

борба, Георги Вангелов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?