Медия без
политическа реклама

Над 1/3 от клубовете поискаха конгрес на БФС на 30 април

От комитета в подкрепа на Христо Порточанов намекнаха, че Емил Костадинов търси политически протекции за кандидатурата си

09 Февр. 2021
СПОРТАЛ
Христо Порточанов

Инициативният комитет, подкрепящ кандидатурата на Христо Порточанов за президент на БФС, обяви, че настоява извънредният конгрес да се проведе още на 30 април на Националния стадион "Васил Левски". В открито писмо бе подчертано, че зад това искане стоят до момента 255 клуба, членове на футболния съюз. Те са се включили в подписка, за която през миналата седмица съобщи друг от кандидатите за шеф на БФС - президентът на "Марица" Христо Христов. Това означава, че над 1/3 от клубовете са се включили в подписката. На последния конгрес участваха 551 клуба, като междувременно има отпаднали, поради прекратяване на дейност. Има и над 50 новоприети клуба за членове на БФС, но те нямат право на глас на предстоящия форум. В регистъра на Министерството на младежта и спорта пък са вписани 674 футболни клуба. 

Обединение сред аматьорските клубове може да се окаже голямата изненада за предстоящия конгрес на БФС. Това намекна един от кандидатите за шеф на футболния съюз - президентът на третодивизионния "Марица" Христо Христов.

В обръщението на Инициативния комитет се споменава за натиск над клубовете да не участват в подобна подписка. Отправят се и закани за съдебно дело срещу ръководители на БФС, включително и на зонални съвети. Освен това се прави явен намек, че вицепрезидентът на футболния съюз Емил Костадинов не само ще се кандидатира на конгреса, но и се опитва да си спечели политическа подкрепа за това.

Ето и позицията на Инициативния комитет:

"Уважаеми приятели, всички Вие, които ни подкрепихте с името си заедно да извършим промяна в начина на управление на БФС, ИК за издигане на кандидатурата на г-н Христо Порточанов и лично той, изказваме сърдечната си благодарност!

Инициативният комитет никога не е бил анонимен, напротив, сега разбрахме, че сме 255 члена (ДОСЕГА). Толкова са клубовете, които открито застанаха до нас, НЕЗАВИСИМО ОТ НАТИСКА, НА КОЙТО БЯХА, А И СА ОЩЕ ПОДЛОЖЕНИ ОТ ДВАМА ОТ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА БФС, ЧРЕЗ ОБЛАСТНИТЕ И ЗОНАЛНИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА БФС във ВАРНА, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДОБРИЧ, РУСЕ, ХАСКОВО, СЛИВЕН, ЯМБОЛ, БЛАГОЕВГРАД, ВРАЦА, МОНТАНА, ПЛЕВЕН, ТЪРГОВИЩЕ, СМОЛЯН, ПАЗАРДЖИК, ПЕРНИК И ГАБРОВО. 

ДА ВИ Е ЧЕСТИТО ГОСПОДА, ВИЕ ЗПОУПОТРЕБИХТЕ С ВЛАСТ. НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ В СЪДА ЩЕ НАЗОВЕТЕ ИМЕНАТА НА ХОРАТА, КОИТО ВИ НАРЕДИХА И УПОТРЕБИХА. НЯКЪДЕ ЕДВА НЕ СЕ Е СТИГНАЛО ДО ФИЗИЧЕСКИ КОНТАКТИ!

СЛЕД КОНГРЕСА ВСЕКИМУ СПОРЕД ПОВЕДЕНИЕТО МУ. ОТ ХОРА СЪС ЗАВИСИМОСТИ ФУТБОЛА НИЩО ДОБРО НЕ ГО ЧАКА.

Г-Н КОСТАДИНОВ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БФС НЕ СЕ ИЗБИРА ОТ ДОНДУКОВ 1 и 2, а от делегатите, не и от бизнесмени вече с бели якички.

КЛУБОВЕТЕ НАСТОЯВАТ ЗА КОНГРЕС НА 30 април на сектор А на Националния стадион Васил Левски от 11 часа в един ден.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И СЕ ПАЗЕТЕ!"

 

Както е известно, Изпълнителното бюро на БФС (и.д. президент Михаил Касабов и неговите заместници) предложи извънредният конгрес да се проведе на 25 юни в НДК, стига епидемичната обстановка в страната да позволява това. За целта обаче ще трябва одобрение от Изпълкома, а двама от членовете - Венцеслав Стефанов и Атанас Фурнаджиев, вече изразиха мнение, че един извънреден конгрес би бил само излишен разход на средства.

На 18 октомври 2019 г. Изпълкомът на БФС прие оставката на президента Борислав Михайлов и назначи като и. д. един от вицепрезидентите - Михаил Касабов, като му възложи задача възможно по-бързо да свика извънреден конгрес. Бързо, бързо, колко да е бързо.

 

Още по темата