Медия без
политическа реклама

На 75 години Петрович се върна към треньорството и пое "Литекс"

Сърбинът стана четвъртият най-възрастен действащ наставник във футбола в световен мащаб

16 Март 2023
Люпко Петрович се връща към треньорството и ще води "Литекс" заради приятелството си с Гриша Ганчев.
Литекс
Люпко Петрович се връща към треньорството и ще води "Литекс" заради приятелството си с Гриша Ганчев.

Люпко Петрович отново ще е треньор на футболния "Литекс". Очаква се той да изведе отбора за тренировка днес. До назначението му се стигна, след като под ръководството на Андрей Андреев в последните си девет мача във Втора лига ловчанлии имат 3 равенства, 6 загуби и нито една победа, като са на 14-о място в класирането, точно над зоната на изпадащите. "Литекс" има 24 т., с колкото е и първият под чертата - "Миньор" (Пк).

За Петрович това ще бъде четвърти период като треньор на "Литекс". Той е водил тима от 2003 до 2004 г., след това от 2005 до 2007 г., а после - през 2015 г. Под негово ръководство ловчанлии печелят купата на България през 2004 г.

Специалистът, който има в биографията си спечелена КЕШ през 1991 г. с "Цървена звезда", се върна в "Литекс" през януари т.г. по покана на своя много добър приятел Гриша Ганчев, който официално не се води собственик на клуба, но помага за издръжката му. Сърбинът се съгласи да бъде спортен директор, като пред bTV обяви, че ще работи без договор.

За последно Петрович водеше виетнамския "Лам Сон Тан Хоа" до миналата година, след което обяви, че прекратява треньорската си кариера.

Сега официалното му завръщане на треньорския пост в "Литекс" ще бъде в съботното домакинство срещу "Добруджа" от XXIII кръг. По този начин Люпко Петрович ще стане четвъртият най-възрастен действащ футболен треньор в света. След два месеца той ще навърши 76 години. По-стари от него са само румънецът Мирча Луческу (77 г. и 8 месеца, "Динамо", Укр), италианецът Еди Рея (77 г. и 6 месеца, "Горица", Слвн) и португалецът Жезуалдо Ферейра (76 г. и 10 месеца, "Замалек", Ег).

Професията на треньор по футбол е една от най-несигурните и това доказва новият анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES). Там са разгледани 90 елитни футболни дивизии по света и са класирани според средната продължителност на мандата на треньорите в тях.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата