Медия без
политическа реклама

Гриша Ганчев напусна и футболния "Литекс"

Бизнесменът дари безвъзмездно на общината в Ловеч акциите на клуба, стадиона и базата

17 Май 2024
Гриша Ганчев вече напълно се е оттеглил от футбола, като след "ЦСКА-София" напусна и другия си любим клуб - "Литекс", в който влагаше средства от 28 години насам.
БГНЕС
Гриша Ганчев вече напълно се е оттеглил от футбола, като след "ЦСКА-София" напусна и другия си любим клуб - "Литекс", в който влагаше средства от 28 години насам.

Бизнесменът Гриша Ганчев се оттегли напълно от футбола, след като напусна и клуба, от който започна да инвестира в този спорт - "Литекс". Както е известно, в края на април бе обявено, че Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев напускат "ЦСКА-София" - и като ръководители на клуба, и като акционери. През 2016 г. Ганчев прехвърли "Литекс" в София и го преименува на "ЦСКА-София", но от сантименти реши да остави отбор в Ловеч, който пък използва лиценза на "Ботев" (Луковит).

През тези 8 години Ганчев помагаше на "Литекс" да играе във Втора лига - със средства и с млади футболисти от столичния клуб. Сега обаче окончателно е решил да прекрати инвестициите си.

Пред БТА кметът на Ловеч Страцимир Петков призна, че дружество "Ловеч-спорт 96" дарява на общината градския стадион и тренировъчната база с прилежащите ѝ терени и сгради. Заедно с това община Ловеч ще придобие безвъзмездно и собствеността на футболния клуб "Литекс", чието име ще бъде сменено. Остава само общинарите да приемат официално в края на месеца предложението на съвета на директорите на "Ловеч-спорт 96", където 51% от дяловете са на "Литекс комерс", а 49% - на местната власт.

"Апортните вноски, с които е влязла общината през 1996 г., са разделени на три и сега по този начин ние ги получаваме обратно като дарение. Дружеството е направено с цел развитие на спорта в града и инвестиция от страна на "Литекс комерс", а общината участва с имоти. Сега "Литекс" ни дарява имотите, от което следва прекратяване на съвместното дружество. Единият от имотите ще получим с тежести - малко над 100 000 лева, но данъчната оценка на това игрище е 138 000 лева. Всички други имоти са безвъзмездни. Придобиваме ги с подобренията в тях", обясни Страцимир Петков.

А базите олицетворяват добре вложенията на Гриша Ганчев в "Литекс" през последните 28 години - завършен градски стадион с покрити трибуни с 13 сгради към него, тренировъчната база от 113 декара и още един терен в близост до нея, както и сградата на бившия басейн.

Кметът на Ловеч вече има идея как да се поддържа базата. Проблемът обаче ще е издръжката на футболния клуб, който също е прехвърлен на общината без задължения.

В момента се правят опити да се осигурят средства за още един сезон във Втора лига. В противен случай общинският вече "Литекс" ще заяви участие в Трета лига. "Усилията, които правя, ако отборът, както върви в момента - видимо ще остане в "Б" група (б.ред. - Втора лига), да успеем един сезон да го задържим в тази група. Средствата и силите, които виждам, че мога да постигна в момента, са участие във "В" група (б.ред. - Трета лига) - непрофесионален футбол. Там сумата е три пъти по-малко. Средствата, за които разговарях със спонсорите, са напълно постижими за тях (б.ред. - за Трета лига)", коментира още кметът Страцимир Петков.

Още по темата