Медия без
политическа реклама

Семейство Ганчеви се оттегли от "ЦСКА-София"

Акциите им бяха прехвърлени към фондация, контролирана от ръководител на букмейкърската компания "Уинбет"

30 Апр. 2024Обновена
Гриша Ганчев (в средата) и синът му Данаил (вляво) вече не са част от управлението на "ЦСКА-София".
БГНЕС
Гриша Ганчев (в средата) и синът му Данаил (вляво) вече не са част от управлението на "ЦСКА-София".

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил вече не са собственици на "ЦСКА-София". Това стана ясно от официално съобщение от футболния клуб. Техните акции са прехвърлени към фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука".

Въпросната фондация е регистрирана през януари м.г. в Дряново, а нейният председател е Данаил Христов Илиев, който е директор в основния спонсор на клуба - букмейкърската компания "Уинбет". Досега Илиев притежаваше 50% от акциите в "ЦСКА-София" чрез фондацията, а останалите 50% бяха на Данаил Ганчев. Сега въпросната половина на Ганчев е прехвърлена безвъзмездно.

В съобщението се казва: "След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука".

В съобщението се прави и равносметка на периода на управление на Ганчеви, след като "Литекс" бе прехвърлен през 2016 г. от Ловеч в София и преименуван на "ЦСКА-София":

"След като поеха и спасиха клуба в най-тежкия момент в историята (б.ред. - тук има подвеждане, тъй като истинският ЦСКА все още е в несъстоятелност, но не е заличен от регистрите), те върнаха емблемата на ЦСКА отново на стадион "Българска армия". За тези осем години отборът се класира в групите на европейските клубни турнири два пъти и записа паметни победи над съперници като "Рома", "Базел" и "Виктория" (Пилзен) и успя да обърне негативната статистика във Вечното дерби. Тренировъчната база на ЦСКА в Панчарево бе модернизирана, като тя и стадион "Българска армия" станаха собственост на клуба. Най-важната лична победа на г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев остава получаването на разрешително за строеж на нов, модерен, многофункционален стадион "Българска армия".

Интересното е, че вчера, ден преди официалното изявление от клуба, в профила на Гриша Ганчев в "Инстаграм" се появи неговата лична равносметка за мачовете срещу "Левски" през изминалите 8 години. "ТОЛКОВА ЗА 8 ГОДИНИ. Изиграни 26 мача, 11 победи за ЦСКА, 11 равни мача, 4 победи за ТЯХ", бе написано.

Мнозина счетоха, че Ганчев всъщност прави лична равносметка, преди да се оттегли напълно от клуба, след като през последните 2 години бе прехвърлил отговорността върху сина си Данаил. И тези предположения се оказана напълно верни.

Новото ръководство ще даде официална пресконференция на 7 май, на която да представи плановете си. Но вече бяха очертани част от тях: "Оттук нататък, целите пред ЦСКА остават същите, а работата по всички проекти, като построяването на нов "армейски" дом и модернизацията на базата в Панчарево, която беше започната преди години, продължават по план и в график. Както досега, оперативното ръководство на клуба ще се осъществява от двамата директори на отбора Филип Филипов и Стоян Орманджиев."

Интересното е, че в нито един момент в съобщението не се споменава за Христо Стоичков, за който от "ЦСКА-София" обявиха, че си е купил 20% от акциите. Но дори и в момента справка в Търговския регистър показва, че носителят на "Златната топка" от 1994 г. не присъства по никакъв начин сред акционерите на клуба.

Заявеното преди повече от година формално оттегляне на Гриша Ганчев като собственик на футболния "ЦСКА-София" вече е юридически факт. Вписаните в Търговския регистър промени обаче се разминават с предварително анонсираното ново съотношение на дяловете в столичния клуб.