Медия без
политическа реклама

Собствеността на "ЦСКА-София" потъна в мрежа от фирми

Единият от новите действителни собственици е синът на Гриша Ганчев, а другият - директор в хазартната империя на Папазки

06 Апр. 2023
Синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, вече е официален собственик на 50% от "ЦСКА-София".
SPORTAL.BG
Синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, вече е официален собственик на 50% от "ЦСКА-София".

Заявеното преди повече от година формално оттегляне на Гриша Ганчев като собственик на футболния "ЦСКА-София" вече е юридически факт. Вписаните в Търговския регистър промени обаче се разминават с предварително анонсираното ново съотношение на дяловете в столичния клуб.

Досега като действителни собственици на отбора бяха посочени Ганчев и строителният предприемач Юлиан Инджов с по 38,1% от капитала. От години в Борисовата градина представяха Христо Стоичков като притежател на 20% от акциите, но легендата на българския футбол никога не е фигурирал официално в регистрите. Останалите 3,8% бяха разпределени поравно сред 38 дребни акционери.

След като в края на 2021 г. Ганчев декларира намерението си да се оттегли от управлението, в началото на 2023 г. същото стори и Инджов. В края на февруари пък беше обявено, че новият основен собственик на "ЦСКА-София" ще бъде частният "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука", регистриран на 24 януари в Дряново.

Собствеността на "ЦСКА-София" ще претърпи нова промяна само в рамките на месец. От клуба обявиха, че 40% от акциите стават собственост на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука".
Новият съсобственик на "ЦСКА-София" - фондацията "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" ще има грижа за финансовата стабилност в клуба, като ще осигурява средствата, благодарение на дарения.

Според официалните съобщения от клуба въпросната фондация трябваше да придобие 40% от клуба, а останалите 60% да бъдат разпределени в съотношение 2:1 с участието и на Стоичков. Ето какво написаха от ст. "Българска армия" в свое изявление от 8 март:

"Във връзка със спекулативните новини в спортните издания бихме искали да внесем яснота: Христо Стоичков остава акционер в клуба с дял от 20%. Както изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов ясно обясни по време на последната ни пресконференция - в момента тече преструктуриране на клуба, а собствеността ще бъде разделена по следния начин: 40% - 40% - 20%. Заради въпросното преструктуриране, окончателните промени ще излязат в търговския регистър на по-късен етап. Никога на дневен ред не е било премахването на най-голямата легенда на ЦСКА в лицето на Христо Стоичков от акционерите на клуба."

А ето как изглеждат в действителност нещата след вписването на промените в Търговския регистър на 5 април.

Новите действителни собственици на "ЦСКА-София" отново са двама и те притежават по 50% от клуба: това са синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, и Данаил Илиев, който е директор в главния спонсор на футболния отбор - букмейкъра "Уинбет".

В Агенцията по вписвания е отбелязано, че Ганчев-младши е реален собственик на капитала на "Литекс" АД, което дружество притежава 50% от капитала на "Спорт Инвестмънт" АД, което пък е едноличен собственик на ПФК "ЦСКА-София" ЕАД.

А за Данаил Илиев е посочено, че като едноличен собственик на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" притежава нейното дъщерно дружество "Фонд Спорт" ЕООД, което е собственик на другите 50% от "Спорт Инвестмънт" АД.

За Илиев се знае също, че е управител на "Казино Решения" ООД, което отговаря за всички бизнес решения на игралните зали и казина на "Уинбет". Разследване на "Капитал" от началото на февруари 2023 г. представи новия съсобственик на "ЦСКА-София" като оперативната фигура в хазартната империя на Георги Папазки - брат на врачанския бизнесмен Валтер Папазки.

Друга любопитна връзка е фактът, че управител на "Фонд Спорт" ЕООД е Ангел Борисов, който пък стана официален представляващ от страна на футболния клуб в смесеното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД. То беше учредено между "ЦСКА-София" и Министерството на младежта и спорта с цел построяване на нов стадион на мястото на "Българска армия" в държавния имот в Борисовата градина в столицата.

 

Още по темата:

Съвместното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД между "ЦСКА-София" и спортното министерство в лицето на държавната фирма "Сердика спортни имоти" ЕАД вече е вписано в Търговския регистър и официално е факт.
Партньорството между "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" за евентуалното изграждане на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в София е в историята.
лв. е сумата, която "ЦСКА-София" трябва да осигури като парична вноска за формирането на капитала на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата