Медия без
политическа реклама

Току-що основан обществен фонд става основен акционер в "ЦСКА-София"

Негов собственик е директор в букмейкърската компания "Уинбет"

22 Февр. 2023Обновена
Гриша Ганчев се отказа от еднолична собственост в "ЦСКА-София" и прехвърли дела на Юлиян Инджов в полза на нов обществен фонд, управляван от директор в "Уинбет".
БГНЕС
Гриша Ганчев се отказа от еднолична собственост в "ЦСКА-София" и прехвърли дела на Юлиян Инджов в полза на нов обществен фонд, управляван от директор в "Уинбет".

Собствеността на "ЦСКА-София" ще претърпи нова промяна само в рамките на месец. От клуба обявиха, че 40% от акциите стават собственост на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука".

"Вярваме, че идването на новите съсобственици ще допринесе за още по-доброто развитие на клуба, ще внесе още по-голяма стабилност в ЦСКА и ще ни помогне да продължим по правилния път, който сме поели. Първи приоритет на новото ръководство остава построяването на новия модерен стадион, който напълно да отговаря на стандарта на ЦСКА", се казва в съобщение на клуба.

Преглед в търговския регистър показва, че въпросният фонд е регистриран съвсем наскоро - на 24 януари т.г., в Дряново. Негов председател е Данаил Христов Илиев, който е

 

директор в основния спонсор на клуба - "Уинбет".

 

Илиев е управител на "Казино Решения" ООД, която отговаря за всички бизнес решения на игралните зали и казина на "Уинбет". На практика влизането на Илиев чрез фонда във футболния клуб означава, че букмейкърската компания вече ще има основно влияние върху решенията в клуба.

Интересен е и друг момент - дали действително "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" ще получи 40% от акциите. Това би означавало, че така фондацията ще стане акционер №1 в клуба, тъй като до момента Гриша Ганчев притежава 38.1%.

Точно толкова (38.1%) имаше и другият основен собственик на "ЦСКА-София" Юлиян Инджов, който обаче по-рано този месец излезе от клуба и прехвърли акциите си на Ганчев.

Гриша Ганчев става на практика едноличен собственик на "ЦСКА-София", след като вторият равноправен акционер - Юлиан Инджов, официално се раздели с футболния клуб. Това стана ясно след проведеното днес в столицата Общо събрание на дружеството.

Всички тези промени обаче засега не са отразени в Търговския регистър, където все още Ганчев и Инджов са вписани като равноправни собственици с по 38.1%.

Друга любопитна връзка е фактът, че фондацията, която влиза в управата на "ЦСКА-София", е собственик на "Фонд спорт" ЕООД, чийто управител Ангел Борисов пък стана официален представляващ на смесеното дружество "Спортни имоти Българска армия", учредено между футболния клуб и държавата (в лицето на спортното министерство) за модернизирането на стадиона.

Съвместното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД между "ЦСКА-София" и спортното министерство в лицето на държавната фирма "Сердика спортни имоти" ЕАД вече е вписано в Търговския регистър и официално е факт.

По този начин може да се смята, че директорът в "Уинбет"

 

ще има определящ глас и за бъдещото строителство на "Българска армия".

 

Промените в управлението на "ЦСКА-София" включват и назначаването на нов изпълнителен директор в клуба - Стоян Орманджиев. Той е внук на легендарният бивш футболист и треньор на ЦСКА Стоян Орманджиев и син на Стефан Орманджиев, който бе изпълнителен директор на "червените" при управлението на Васил Божков.

Стоян Орманджиев, който в последните години работеше като футболен агент, ще съвместява дейността си с досегашния изпълнителен директор Филип Филипов, който ще запази поста си.

 

ИЗЯВЛЕНИЕ НА НОВИЯ СОБСТВЕНИК

Малко след обявяването на новината от "ЦСКА-София", от фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" излязоха с изявление в качеството си на нов основен акционер в клуба. В него те потвърждават, че са придобили 40% от "ЦСКА-София" и добавят:

"Водени от убеждението, че спортът, изкуството и културата могат да бъдат двигатели и обединители на всяка една нация, особено във времена на криза, преди месец и половина, по предложение и идея на Данаил Илиев, заедно със съмишленици с успешен бизнес в България и чужбина, създадохме фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука". (...) Нашето желание е да станем част от новата историята на "армейския" клуб. История, в която бъдещите поколения да изпитат от незабравимите емоции на своите предци. Развитието на клуба, особено през последните месеци, ни дава надежда, че заедно с настоящите собственици ще имаме възможност да постигаме още по-добри резултати и заедно да се борим за каузите на клуба, които са и сред настоящите приоритети на ръководството. Сред тях отличаваме: 

- построяването на нов, модерен и функционален стадион; 
- подобряване условията в детско-юношеската школа и създаването на още повече предпоставки за развитието на силни футболисти от "червената" академия;
- продължаване на възходящата линия на развитие на първия отбор"
, се казва в обръщението.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦСКА-София, Гриша Ганчев

Още по темата