Медия без
политическа реклама

Гриша Ганчев поема еднолично контрола върху "ЦСКА-София"

От клуба потвърдиха раздялата с другия равноправен акционер Юлиан Инджов

11 Февр. 2023
След почти 8-годишна съвместна работа в управлението на ЦСКА и "ЦСКА-София" Юлиан Инджов (вляво) продаде акциите си на Гриша Ганчев (вдясно).
БГНЕС архив
След почти 8-годишна съвместна работа в управлението на ЦСКА и "ЦСКА-София" Юлиан Инджов (вляво) продаде акциите си на Гриша Ганчев (вдясно).

Гриша Ганчев става на практика едноличен собственик на "ЦСКА-София", след като вторият равноправен акционер - Юлиан Инджов, официално се раздели с футболния клуб. Това стана ясно след проведеното днес в столицата Общо събрание на дружеството.

"Юлиан Инджов вече не е член на Съвета на директорите. Той вече не е и сред акционерите в ЦСКА. Благодарим на г-н Инджов за приноса му към клуба през последните години, за подкрепата и вярата в по-доброто бъдеще на най-успешния клуб в България!", написаха "червените" на клубния си сайт CSKA.bg и в официалните си профили в социалните мрежи, без да предоставят подробности.

Самият Инджов информира за решението си да напусне клуба още миналия месец. Тогава той обяви, че е продал своя дял на Ганчев. Досега двамата притежаваха по 38,1% от акциите, а занапред ловешкият бизнесмен ще държи мажоритарен пакет от 76,2%, който му позволява да взима самостоятелни решения за клуба.

Проверка на "Сега" показа, че към момента промяната в собствеността не е отразена в Търговския регистър. Сред вписаните там "действителни собственици - физически лица, участващи пряко или косвено в дружеството" пък въобще не фигурира третият основен акционер - Христо Стоичков, който според информация от "ЦСКА-София" притежава 20% от поименните акции с право на глас.

Останалите 3,8% от собствеността са разпределени поравно сред 38 дребни акционери.

 

ИСТОРИЯТА

Юлиан Инджов беше въвлечен във футболните дела на ст. "Българска армия" от 2015 г. Първоначално той беше поканен да помага със средства на закъсалия финансово ЦСКА от тогавашния основен акционер Александър Томов, като прие заедно с фамилия Манджукови.

След последвалите сътресения през лятото и изваждането на клуба във В група Инджов се съгласи да остане и да управлява заедно с Гриша Ганчев. Двамата са съратници и в "ЦСКА-София", след като през 2016 г. "Литекс" бе преместен в София и преименуван.

От тогава Инджов отговаряше основно за ремонта на базата в Панчарево и за подготовката за дългоочакваната реконструкция на ст. "Българска армия". Той помагаше и със средства за погасяване на задължения на обявения в несъстоятелност ЦСКА към бивши негови футболисти.

Строителният предприемач Юлиан Инджов вече не е част от ръководството на "ЦСКА-София". За желанието му да напусне футболния клуб се знаеше още в края на миналата година, но днес той стана ясно, че вече е продал своя дял.
Партньорството между "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" за евентуалното изграждане на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в София е в историята.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата