Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият съсобственик ще финансира "ЦСКА-София" с дарения

От клуба лансираха нова версия за разрива със "Спортфайв" за бъдещия стадион

Илияна Димитрова
Изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов (вляво) влиза при медиите, за да представи Стоян Орманджиев, с когото ще съвместяват позицията.

Новият съсобственик на "ЦСКА-София" - фондацията "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" ще има грижа за финансовата стабилност в клуба, като ще осигурява средствата, благодарение на дарения.

Това стана ясно от думите на представителя на фонда - Стоян Орманджиев, който ще защитава интересите на организацията в качеството си на нов изпълнителен директор във футболния клуб. От думите му също така стана ясно, че фондацията (б.ред. - която е учредена на 24 януари т.г.) все още организира бъдещите си дейности, като тепърва предстои да пусне собствен сайт. Но пък вече е ясно, че направление "Спорт", за което ще отговаря Орманджиев, ще бъде изцяло посветено на "ЦСКА-София".

Собствеността на "ЦСКА-София" ще претърпи нова промяна само в рамките на месец. От клуба обявиха, че 40% от акциите стават собственост на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука".

 

"Идеите на фондацията са много сериозни и много добри. Аз отговарям за фонд "Спорт", а той ще е изцяло свързан с ЦСКА. Тепърва обществеността ще се запознава с нашата дейност. Какво по-добро от това нашият първи проект да е свързан с ЦСКА?! За нас ЦСКА е ракета-носител. Това е най-популярният и разпознаваем клуб (...) Една фондация се финансира от дарения, от дарители. Футболът е много пари, съгласен съм. Но е и съмишленици, идеи, хора, които знаят как да си развият бизнеса до върха (...) Щом фондацията е съсобственик, това отваря много други врати. Бюджетът на клуба няма как да се намалява, а само да се увеличава", заяви Орманджиев. Той потвърди, че е бил поканен от председателя на фондацията Данаил Илиев, който заема директорски пост в букмейкърската компания "Уинбет" - основен спонсор на футболния клуб.

Орманджиев потвърди, че "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" ще бъде равноправен съсобственик с Гриша Ганчев, като и двете страни ще разполагат с по 40% от акциите. Останалите 20% остават на Христо Стоичков.

Интересното е, че в Търговския регистър Ганчев продължава да се води като съсобственик, заедно с напусналия Юлиян Инджов, като

 

двамата притежават не по 40%, а по 38.1% от дяловете.

 

Стоичков пък не е упоменат като притежател на акции.

Орманджиев си позволи и емоционален момент при представянето си, като направи препратка към дядо си - знаменитият бивш футболист и треньор на ЦСКА Стоян Орманджиев и баща си - също покойният вече Стефан Орманджиев, бивш изпълнителен директор на клуба.

"Горд съм, че съм тук. Приемам го като огромна отговорност. Това е емоционален момент, защото много ми се искаше моят баща да бъде тук и да има много поводи за гордост от работата ми", заяви Стоян Орманджиев. Той благодари също, че е бил приет добре от семейство Ганчеви, като изрази отличните си впечатления от сина на Гриша Ганчев - Данаил, който е поел оперативната работа в клуба. Орманджиев уточни също, че дейността му ще е свързана само с футболния клуб, а от фондацията ще бъде определен човек, който да отговаря за построяването на нов стадион.

Филип Филипов, който вече ще съвместява поста си на изпълнителен директор с Орманджиев, на свой ред обяви, че бюджетът за генералното модернизиране на "Българска армия" в размер на 80-90 млн. лв. не само е осигурен, но и ще бъде надвишен заради инфлацията, като има допълнителни средства за това.

Филипов обяви, че няма никакви притеснения от проверки, по повод на искането на кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков да види договора за учредяване на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия", което има за цел обновяването на стадиона.

В същото време Филип Филипов не можа да се ангажира със срок за началото на строежа и призна, че има зависимост от институциите, които трябва да издават разрешителни и да одобрят идейния проект за стадиона. Директорът обаче изрази надежди, че няма да има спънки от страна на държавата.

Той лансира и съвсем

 

нова версия за разрива между "ЦСКА-София" и германската компания "Спортфайв",

 

която трябваше да менажира бъдещия стадион. Според Филипов причината била, че идейният проект трябвало да бъде представен от български архитект, а не от чужда компания. В началото обаче "Спортфайв" бе представен от клуба като стратегически партньор за бъдещия стадион.

Партньорството между "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" за евентуалното изграждане на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в София е в историята.

В момента по идейния проект все пак работел международен екип, нает от клуба, а българският архитект скоро щял да бъде обявен публично. Филипов обяви и друг план - детско-юношеската школа да се пренесе изцяло на базата в Панчарево, където да бъде изградено и общежитие.

Още по темата