Медия без
политическа реклама

ФИФА забрани на два клуба от Първа лига да привличат нови играчи

Санкцията за картотекиране засяга клуб от Втора лига и несъществуващия вече "Царско село"

19 Дек. 2023Обновена
ФИФА
Извлечение от санкцията на ФИФА за картотекиране, която засяга пет български клуба, сред които и несъществуващят "Царско село".

Световната футболна федерация ФИФА е включила 5 клуба от България в списъка си от отбори, за които има забрана за картотекиране на нови играчи, съобщи "Спортал". Подобно наказание се налага на клубове, които са загубили съдебни дела за дължими суми, заведени от бивши футболисти, треньори, мениджъри или други отбори. Санкцията се анулира, след като спорът между двете страни бъде решен.

В момента с действаща забрана са два отбора от Първа лига - "Ботев" (Враца) и дебютантът в елита "Крумовград". Има и още един професионален отбор - втородивизионният "Литекс", както и един аматьорски - "Верея", който в момента е в четвърта дивизия - областна група "Стара Загора". Специално "Верея" имаше големи проблеми с многобройните си чужденци в състава, след като отборът бе изваден от Първа лига през май 2019 г. заради постъпили сигнали за участие в манипулирани мачове.

Дисциплинарната комисия (ДК) към Българския футболен съюз (БФС) наказа ФК „Верея“ (Стара Загора) с изваждане от Първа лига във Втора. Това обяви самият БФС на сайта си.

Петият наказан клуб пък е "Царско село", който през май 2022 г. престана да съществува по решение на собственика си Стойне Манолов, след като изпадна от елитната ни дивизия.

От "Ботев" (Враца) реагираха бързо, след като публично се разбра за наказанието. Ръководството на клуба разпространи позиция, в която се уверява, че проблемът ще бъде бързо решен.

"Бихме искали да ви информираме, че действително има наложена такава рестрикция, която е свързана с минимална дължима сума към бившия футболист Лукас Брамбила, който записа 6 мача с екипа на "Ботев" през изминалия сезон. Уверяваме ви, че в най-кратки срокове задължението ще бъде изчистено и "Ботев" няма да има проблеми при картотекирането на нови футболисти през зимния трансферен прозорец", обявиха от "Ботев" (Вр).

 

ВТОРИЯТ ЕЛИТЕН КЛУБ ВЕЧЕ ИЗЧИСТИ ПРОБЛЕМА

От "Крумовград" също реагираха светкавично и по-малко от денонощие, след като новината бе разпространена, вече погасиха задължението си. "Касае се за наказателни лихви в размер на 3000 евро по договор между нашия клуб и Леонардо Принсипе, играл за "Крумовград" в Трета лига. Дългът е изчистен тази сутрин и "Крумовград" няма да има никакви проблеми за зимния трансферен прозорец", коментираха от дебютанта в Първа лига.

Още по темата