Quantcast

Медия без
политическа реклама

На 50 г. Ягър стана най-резултатният хокеист в историята

Легендарният чех изпревари с един гол досегашния водач във вечната класация Уейн Грецки

07 Февр. 2023
Фейсбук
Яромир Ягър (вдясно) на резервната скамейка на "Кладно".

Яромир Ягър вече е хокеистът с най-много голове в официални мачове в историята на този спорт. Прочутият чех, който ще навърши 51 години идната седмица - на 15 февруари, вече има 1099 попадения в кариерата си.

Той отбеляза при загубата на тима му "Кладно" с 3:4 от "Тринец" в елитната чешка хокейна дивизия. По този начин Ягър изпревари считания от мнозина за най-велик хокеист на всички времена - Уейн Грецки, който досега водеше с 1098 гола в официални срещи.

За Ягър това бе трети гол през сезона, като той има и 8 асистенции. Живата легенда има общо 844 гола в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), 107 гола в първенството на Чехословакия, а след това на Чехия, 93 в Руската лига и Континенталната хокейна лига (КХЛ) с екипа на "Авангард" (Омск). Има и 55 попадения за националния тим на Чехословакия (от 1993 г. - на Чехия).

В тази статистика не влизат 8 негови гола за италианския "Болцано" и 1 за германския "Шалкер Хайе 87", тъй като двубоите не са имали официален характер.

В интерес на статистиката е важно да се отбележи, че Грецки е бил възпрепятстван да увеличи головия си актив, тъй като дълго време не е можел да играе за Канада на световни първенства или олимпийски игри в качеството си на професионалист от НХЛ.

Въпреки възрастта си Ягър продължава да играе за "Кладно", най-вече от сантиментални подбуди - това е първият му клуб в кариерата, а след напускането на НХЛ в края на януари 2018 г., когато договорът му с "Калгари Флеймс" изтече, той обяви, че става съсобственик в чешкия клуб. До момента ветеранът не е споменавал, че скоро може да прекрати кариерата си.

 

ОЩЕ ЕДИН РЕКОРД НА ГРЕЦКИ ПОД АТАКА

Уейн Грецки засега държи друг рекорд - за най-много голове в НХЛ - 894. Към момента това постижение на канадеца изглежда непоклатимо, но №2 в класацията - руснакът Александър Овечкин (37 г.), все още не е прекратил кариерата си.

Нещо повече - капитанът на "Вашингтон Кепитълс" продължава да бележи и вече има 812 попадения. Към момента 82-та гола, които го делят от Грецки изглеждат твърде солидна разлика, но Овечкин все още не е дал индикации, че смята да се отказва от хокея.

Още по темата