Медия без
политическа реклама

На 50 г. Ягър стана най-резултатният хокеист в историята

Легендарният чех изпревари с един гол досегашния водач във вечната класация Уейн Грецки

07 Февр. 2023
Яромир Ягър (вдясно) на резервната скамейка на "Кладно".
Фейсбук
Яромир Ягър (вдясно) на резервната скамейка на "Кладно".

Яромир Ягър вече е хокеистът с най-много голове в официални мачове в историята на този спорт. Прочутият чех, който ще навърши 51 години идната седмица - на 15 февруари, вече има 1099 попадения в кариерата си.

Той отбеляза при загубата на тима му "Кладно" с 3:4 от "Тринец" в елитната чешка хокейна дивизия. По този начин Ягър изпревари считания от мнозина за най-велик хокеист на всички времена - Уейн Грецки, който досега водеше с 1098 гола в официални срещи.

За Ягър това бе трети гол през сезона, като той има и 8 асистенции. Живата легенда има общо 844 гола в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), 107 гола в първенството на Чехословакия, а след това на Чехия, 93 в Руската лига и Континенталната хокейна лига (КХЛ) с екипа на "Авангард" (Омск). Има и 55 попадения за националния тим на Чехословакия (от 1993 г. - на Чехия).

В тази статистика не влизат 8 негови гола за италианския "Болцано" и 1 за германския "Шалкер Хайе 87", тъй като двубоите не са имали официален характер.

В интерес на статистиката е важно да се отбележи, че Грецки е бил възпрепятстван да увеличи головия си актив, тъй като дълго време не е можел да играе за Канада на световни първенства или олимпийски игри в качеството си на професионалист от НХЛ.

Въпреки възрастта си Ягър продължава да играе за "Кладно", най-вече от сантиментални подбуди - това е първият му клуб в кариерата, а след напускането на НХЛ в края на януари 2018 г., когато договорът му с "Калгари Флеймс" изтече, той обяви, че става съсобственик в чешкия клуб. До момента ветеранът не е споменавал, че скоро може да прекрати кариерата си.

 

ОЩЕ ЕДИН РЕКОРД НА ГРЕЦКИ ПОД АТАКА

Уейн Грецки засега държи друг рекорд - за най-много голове в НХЛ - 894. Към момента това постижение на канадеца изглежда непоклатимо, но №2 в класацията - руснакът Александър Овечкин (37 г.), все още не е прекратил кариерата си.

Нещо повече - капитанът на "Вашингтон Кепитълс" продължава да бележи и вече има 812 попадения. Към момента 82-та гола, които го делят от Грецки изглеждат твърде солидна разлика, но Овечкин все още не е дал индикации, че смята да се отказва от хокея.

Още по темата