Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОК: Спортът дава надежда за мир между Израел и Палестина

29 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Томас Бах

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че спортът дава шанс за мир между Израел и палестинците, защото те живеят "в спортно съжителство от десетилетия“. 69-годишният германец добави, че признаването от страна на МОК на Палестинския олимпийски комитет през 1993 г. е доказателство, че "решението за две държави" е възможно.

„По отношение [на конфликта] Израел-Палестина, ние имаме едно предимство да се справим с тази ситуация, защото имаме в олимпийското движение онова, което в политиката се нарича решение за две държави - каза Бах по време на среща в Париж, посветена на миналите градове-домакини на олимпийски игри. - Това решение ние го имаме от доста време – два национални олимпийски комитета, които живеят заедно в мирно съвместно съществуване от десетилетия.“

Палестинският олимпийски комитет дебютира на игрите в Атланта`96 след споразумения, подписани три години по-рано между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП). На последните летни игри в Токио 2020 петима спортисти се състезаваха под палестински флаг.

„Тази ситуация ни предоставя възможност да говорим и с двете общности“, допълни Бах, подчертавайки, че МОК има „директен контакт“ и с двата национални комитета.

Коментарите на Бах идват в момент, в който има крехко примирие между Израел и групировката "Хамас", по време на което продължава освобождаването на израелски заложници и палестински затворници.

Преди две седмици президентът на МОК обяви, че олимпийският комитет следи внимателно всички военни конфликти и не вижда причина игрите в Париж 2024 да бъдат отменяни заради която и да е война, провеждана в момента по света.

МОК не само не възнамерява, а дори не обмисля да отмени олимпийските игри в Париж 2024 заради ръста на военните конфликти по света, заяви президентът Томас Бах. Най-големият спортен форум трябва да се проведе между 25 юли и 11 август догодина.

 

Ключови думи:

МОК, Томас Бах

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?