Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОК: Няма да отменяме Париж 2024 заради войните

Томас Бах защити идеята да се кандидатира за извънреден мандат като президент

12 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Томас Бах

МОК не само не възнамерява, а дори не обмисля да отмени олимпийските игри в Париж 2024 заради ръста на военните конфликти по света, заяви президентът Томас Бах. Най-големият спортен форум трябва да се проведе между 25 юли и 11 август догодина.

В цялата исторя на олимпийското движение три пъти са били отменяни игри заради войни - през 1916 (заради Първата световна), 1940 и 1944 г. (заради Втората световна).

"Съществува много силно геополитическо напрежение. Да се каже, че ще пожертваме игрите би било напълно неправилен подход. Имало е много войни между правителства и държави, но спортистите им винаги са участвали на игрите. Това съответства на олимпийската мисия - заяви Бах. - "Не зная дали в момнта има световна война. Но предаването на основната идея на спорта не е възможно при МОК. Според дефиницията на ООН в момента в света има 28 войни. Нашата мисия е хуманитарна - за спортисти и спорт. Стараем се да се съобразяваме с това. Хората имат нужда и от нещо, което да ги обединява".

Според Томас Бах спортът не може и не трябва да е встрани от политиката, но трябва да бъде политически неутрален. "Ако МОК поеме ролята на рефер във всеки конфликт, това ще е краят на международния спорт", обясни германецът.

Бах се спря и на възникналата наскоро идея за удължаване на неговото президентство, което продължава вече 12 години, което би било в разрез с устава на МОК. Той подчерта, че това не било негова идея. 69-годишният германец бе избрен през 2013 г. с мандат за 7 години, а през 2021 г. получи още един - последен по устав, 4-годишен мандат.

„Типично е, че се приема, че това е режисирано. Намирам за неприемливо хората да правят подобни преценки без да знаят. Един аргумент е, че в Токио [2021] една кампания вече е започната от някои членове [за вота през 2025 г.]. И че мнозинството от членовете на МОК намират това за разрушително. Те не искат всички важни решения да бъдат повлияни от кандидатури. Други казват че живеем в толкова турбулентни времена, че сега е трудно да сменяш отбори. Тук трябва известна приемственост, за да оцелееш. Това е основата - каза Бах. - Аз също съм само човек. Бях доволен от отговорите, дошли от различни континенти. Ако членовете на МОК направят предложение за промяна на устава, нека го направят."

Ключови думи:

Томас Бах, МОК, Париж 2024

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?