Медия без
политическа реклама

"Мечтата" заменя "Пътешествието" за финалите в Катар

ФИФА представи официалната топка за последните четири мача на Мондиал `22

12 Дек. 2022
ФИФА

Към края на пътешествието на световното първенство по футбол отборите са все по-близо до мечтата си. Тъкмо такава е алюзията и в избора на име за топката, с която ще се изиграят последните четири двубоя от Мондиал `22 в Катар.

След като в първите 60 мача от XXII шампионат на ФИФА по терените беше "Ал Рила" (Al Rihla - от арабски "пътешествието"), в двата 1/2-финала, мача за бронзовите медали и финала играчите ще ритат "Ал Хилм" (Al Hilm - от арабски "мечтата"). Привилегията първи да играят с нея ще имат Аржентина и Хърватия във вторник (13 декември), а след това - Франция и Мароко в сряда (14 декември).

Също като досегашния модел на световното, и новият е плод на технологията "Свързана топка" (Connected Ball), разработена от производителя "Адидас". Благодарение на вградените сензори, топката предава мигновени сигнали както към главния съдия, така и към видео асистент реферите (VAR) и спомага за възможно най-прецизните отсъждания в спорни ситуации.

"С разработването на технологията Connected Ball от "Адидас" направиха възможно предоставянето на безценен допълнителен набор от информация на VAR. Данните от топката отключват нов вътрешен поглед около уникалните моменти на това световно първенство", коментира директорът на футболните технологии и иновации към ФИФА Йоханес Холцмюлер.

От германския концерн пък подчертаха, че целият дизайн на топката е посветен на екологията - от компонентите, изработени и свързани единствено с мастила и лепила на водна основа, до външния вид, вдъхновен от пустините на Доха и цветовете на националния флаг на Катар.

"Моделът "Ал Хилм" е като пътеводен фар за силата на спорта и футбола да обединяват света. Милиони от почти всяка страна по земното кълбо отправят поглед, обединени от страстта си към играта. Пожелаваме късмет на всички отбори във финалната фаза на турнира, докато се състезават на най-голямата сцена, която футболът може да предложи", заяви генералният мениджър на "Адидас" Ник Крагс.

Former iconic footballers - Brazil's Kaka and Spain's Iker Casillas - presented the Official Match Ball to be used in the 2022 FIFA World Cup semi-finals and...
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

футбол, Мондиал 2022, ФИФА, топка

Още по темата