Медия без
политическа реклама

Любомир Ганев отказа публична дискусия с родители

Същевременно обаче БФВ започва промяна в "крепостния" правилник за трансфери на деца

03 Ноем. 2022ЯВОР ЕВТИМОВ
пресклуб България
Красимир Рачин (вторият от ляво на дясно) се отказа от съдебните претенции към волейболната федерация, след като тя издаде картотека на сина му и започна работа по промяна на трансферния правилник.

Президентът на българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев отказа да се включи в публична дискусия с родители на подрастващи волейболисти. Темата трябваше да бъде спорният вътрешен правилник на организацията за трансфери - в частта му, уреждаща преминаването на състезатели на възраст между 13 и 18 г. от един отбор в друг.

Според фигуриращия в него чл. 14, ал. 8 клубът, в който едно дете е навършило 13-годишна възраст, автоматично става пртежател на неговите състезателни права и до навършване на пълнолетие, то може да смени клубната си принадлежност само след предоставяне на "документ за липса на задължения" или заплащане на "такса развитие" към БФВ. И в двата случая това коства 4- или дори 5-цифрени суми на родителите.

Група родители повдигнаха въпроса още през септември, обвинявайки федерацията в "крепостничество", а клубовете в "рекет". Някои от тях заплашиха, че ще потърсят правата си в съда, цитирайки Закона за физическо възпитание и спорт (ЗФВС), който не предвижда възможност нито за притежаване на състезателни права на спортисти аматьори, нито за тяхното трансфериране, нито за заплащане на обезщетение като задължително условие за картотекиране.

Миналия месец пред "Сега" шефът на БФВ защити приетия правилник и декларира готовност да дискутира темата с всяка засегната или заинтересована страна. "Готов съм на публичен диспут с родители, с журналисти. Но аз няма да позволя да бъде опетнен имиджът на федерацията. Единствено съдът може да реши дали правилникът е законосъобразен или не. Той е одобрен от ММС и е еднакъв за всички", заяви тогава Ганев.

Може ли едно дете да бъде превърнато в заложник на икономическите интереси на спортни клубове, обединени във федерация и регистрирани като сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел? Естественият отговор е не. Моралният също е категоричен.

В резултат на това негово изказване един от родителите, планиращ съдебно дело срещу БФВ - Красимир Рачин, свика пресконференция и отправи покана към президента на федерацията да се включи в нея, за да обсъдят публично казуса. В изпратения му отговор Ганев пише:

"Българска федерция по волейбол е организация, в която членуват волейболни клубове. Като неин председател мога да участвам в публична дискусия, касаеща вътрешните правилници на организацията, единствено в случай на заявена претенция от страна на клуб, член на организацията, и в присъствие на негов представител."

"Сега" научи, че междувременно юридическият екип на БФВ е започнал работа по изменение на трансферния правилник и привеждането му в законосъобразен вид. Освен това претенцията на Рачин е била туширана превантивно с издаване на картотека за 17-годишния му син Александър Рачин в ЦСКА въпреки отказа на бащата да заплати исканите от Волейболна академия "Стойчев-Казийски" 8600 лв. "обезщетение" за правата му.

"В случая вече нямам правен интерес - коментира Рачин-старши пред "Сега". - Той възникваше основно с липсата на картотека за сина ми. След като той получи такава, аз вече нямам основание да заведа този иск. В момента нямам законов повод. Но не съм се предал. Те го разбраха и се радвам, че най-накрая предприеха мерки за отстраняване на несъответствията със закона."