Медия без
политическа реклама

"Лудогорец" е шампион по статистика още преди титлата

След редовния сезон разградчани доминират по всички показатели, като "Левски" е пред тях само по владеене на топката

Треньорите на "Лудогорец" - Георги Дерменджиев (вляво), и на "Левски" - Николай Костов, водят двата отбора с най-добри показатели в Първа лига. Удоволствието и предимството на Дерменджиев обаче е по-голямо.
СПОРТАЛ
Треньорите на "Лудогорец" - Георги Дерменджиев (вляво), и на "Левски" - Николай Костов, водят двата отбора с най-добри показатели в Първа лига. Удоволствието и предимството на Дерменджиев обаче е по-голямо.

Пет кръга преди края на мачовете в първата шестица на първенството ни вече е почти сигурно, че "Лудогорец" ще триумфира с титлата. За 13-ти пореден път. Поглед върху показателите на отбора показват, че този успех ще е напълно заслужен.

След изиграването на 30-те кръга от редовния сезон в Първа лига Международният център за спортни изследвания (CIES) публикува данните на всички отбори от елитната ни дивизия за първия етап от шампионата. Информацията, която се черпи от базата на Wyscout, сочи красноречиво - "Лудогорец" доминира по пет от шестте основни показателя.

Воденият от треньора Георги Дерменджиев отбор е на първо място по брой удари в очертанията на съперниковата врата - 7.1 средно на мач. Следващите отбори са доста по-назад - "ЦСКА-София" (5.3 удара), "Левски" (5.2), "Черно море" (5.0) и др. В другия край на подреждането са опашкарите "Етър" (2.7), врачанският "Ботев" (2.8) и "Пирин" (2.9).

"Лудогорец" има и най-малко допуснати точни удари към своята врата (2.1 средно на мач). Наблизо, но все пак с по-лоши данни, е "Левски" (2.8), следват "Черно море" (3.2), "ЦСКА-София" (3.4) и др. Най-много допуснати шутове има във вратата на "Пирин" (средно по 5.9 на мач), а с по 5.5 инкасирани удара следват "Етър" и "Локомотив 1929" (Сф).

Отново тимът от Разград е първи, този път по точни пасове в съперниковата третина, т.е. при решаващата фаза на атаката - средно 52 подавания на мач в тази зона. Добре се справя в това отношение и "Левски" (42.1), следва "ЦСКА-София" (39.7) и др. Най-малко си подават точно в атака играчите на "Пирин" (21.4 паса), а наблизо са столичният "Локомотив 1929" (24.3) и "Етър" (24.9) и др.

В "Лудогорец" имат повод да се похвалят и с най-малко точни подавания на съперниците в своята третина - 17.8 средно на мач. Тимът на "Левски" е другият, който дава малко шанс на противниковите отбори да разиграват точно по време на атака - 19.3. За сравнение, следващият ("ЦСКА-София") допуска 24.7 точни паса пред вратата си. Най-много оставят да играят противниците в своята третина "Пирин" (50.5 точни чужди паса), "Етър" и "Берое" (по 44.8) и др.

Няма кой да задмине разградчани и по процент на точни подавания на мач (средно 86.6%). На второ място е "Левски" (84.2%), трети е "ЦСКА-София" (83.9%) и др. Най-нисък е процентът на завършени пасове в "Етър" (77.2%), а следващият е "Крумовград" (77.6%)

Единственият показател, по който "Лудогорец" отстъпва е процентно владеене на топката. С 59.3% разградчани са на второ място. Първи е "Левски" (61.3%), който иначе е пети във временното класиране, но това само илюстрира тезата, че контролът над топката по време на мач не е определящ за резултата. За потвърждение - на трето и четвърто място по този критерий са пловдивските "Локомотив" (56.8%) и "Ботев" (56%), които са съответно на четвърта и седма позиция след края на редовния сезон.

Най-нисък процент владеене на топката има тимът на "Етър" (41.4%), а наблизо са "Пирин" (42.2%), "Берое" (42.3%), столичният "Локомотив 1929" (43%) и др.