Медия без
политическа реклама

"Локомотив" (Пд) има най-младите попълнения в Първа лига

Най-възрастните селекции са на столичния "Локомотив 1929" и на "Лудогорец"

Бившият нападател на "Шарлероа" Мичи Нтело (на заден план), който е на 22 години, бе привлечен в края на януари в "Локомотив" (Пд) и бързо пасна като успешно и младо попълнение.
СПОРТАЛ
Бившият нападател на "Шарлероа" Мичи Нтело (на заден план), който е на 22 години, бе привлечен в края на януари в "Локомотив" (Пд) и бързо пасна като успешно и младо попълнение.

Селекцията с най-ниска средна възраст в Първа лига е на "Локомотив" (Пд). Това е заключението в най-новото проучване на базирания в Швейцария Международен център за спортни изследвания (CIES). То обхваща почти 800 футболни клуба от 48 първенства по света, включително и българското. Отборите са подредени според средната възраст на привлечените футболисти в първия отбор през последните 10 трансферни прозореца (от юли 2019 г. до момента).

Анализът показва, че средната възраст на новите играчи в "Локомотив" (Пд) за указания период е 24,54 г., което говори за трайна тенденция към залагане на млади попълнения, които тепърва да развиват потенциала си. Съвсем близо са съгражданите от "Ботев" (24,83 г.), "Етър" (25,03 г.) и "Славия" (25,10 г.). На обратния полюс - най-висока средна възраст на селекцията през последните 10 трансферни прозореца, е "Локомотив 1929" (Сф) - 26,16 г., като много близо е "Лудогорец" - 26,00 г. Това разкрива пък политиката на тези два клуба да търсят опитни и вече развити играчи.

От CIES предлагат сравнение за доста по-обхватен предишен период - от юли 2014 до юни 2019 г. Тогава на най-млади нови футболисти в Първа лига са залагали в "Пирин" (24,22 г.), а на най-възрастни - в "Черно море" (26,74 г.). Прави впечатление, че тогава пловдивският "Локомотив" е бил доста близо до варненци, т. е. привличал е подчертано по-стари попълнения - 26,31 г. средна възраст. Между тях е бил само "Берое" (26,35 г.).

Сега, след явната рязка смяна на клубната политика, "Локомотив" бележи и най-голяма еволюция откъм спад на средната възраст на селекцията си - тя е вече с 1,77 г. по-млада през последните 10 трансферни прозореца. И в "Черно море" след идването на Илиан Илиев като треньор в края на 2018 г. също са взели курс към търсене на перспективни играчи - при тях спадът на средната възраст на попълненията е с 1,47 г. и вече е 25,27 г.

При "Пирин" пък се е случило друго - в благоевградския клуб са се преориентирали към търсене на по-опитни играчи и имат най-голям ръст на средната възраст - 1.52 г., като тя вече е 25,74 г. Подобно е и положението в "ЦСКА-София", където ръстът е от 0,97 г. и вече е 25,45 г.

 

ПО СВЕТА

Макар и на първо място в България, "Локомотив" (Пд) е много назад в общото подреждане на CIES. С което се доказва и погрешната политика на българските отбори като цяло да се залага на по-възрастни попълнения, а друг е въпросът, че поне половината са чужденци. За сравнение - с най-млада селекция в света в последните 10 трансферни прозореца е австрийският "Ред Бул" (Залцбург) (20,93 г.), следван от бразилския "Брагантино" - 21,71 г., испанския "Атлетик" (Билбао) - 21,90 г., и др.

Най-стари попълнения пък привлича катарският "Ал Гарафа" - 30,27 г., но това не е изненада, тъй като в арабските държави залагат масово на популярни футболисти, които са най-често към края на кариерите си. В дъното на класацията са още перуанският "Спорт Уанкайо" (29,43 г.), чилийският "Универсидад Католика" (29,19 г.) и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата