facebook
twitter

Спорт

Легендата Бьорндален се насочва към бизнеса

Норвежкият биатлонист се пресели да живее в Монако и основа своя търговска марка
350

Живата легенда на биатлона, осемкратният олимпийски шампион Оле Ейнар Бьорндален се насочи към Монако. Жилищен комплекс в пристанищната част на града вече е официалното място за живеене на 45-годишния рекордьор по победи за Световната купа, който завърши кариерата си през 2018 г. 

Много години норвежецът живееше в Австрия - страна, предоставяща не само блестящи възможности за подготовка и прекрасно географско положение спрямо местата, в които се провеждат състезанията в световния биатлон, но също така и много добри данъчни условия за действащи спортисти.

Бьорндален се установи в австрийския курорт Обертилиах през 2005 г. За годините, в които бе професионален биатлонист, максималната сума от платените данъци едва ли е превишила 20% от доходите на норвежеца от наградни фондове и рекламни договори. И все пак какво може да е неговото финансово състояние след края на славната му кариера, е трудно да се определи.

Вероятно то е поне няколко десетки милиона крони. Информация за направени от Оле Ейнар инвестиции в норвежки банкови институции отсъства. Единствените акции на негово име в родината му са регистрирани в Pareto Bank - за 1.6 млн. крони (около 160 600 евро). Но от сегашната си база в Монако, също и от Беларус, където заедно с жена си Дария Домрачова построиха съща, Бьорндален започва нова кариера.

Оле Ейнар вече заработва пари като експерт на телевизионния канал TV2. Освен това вече има своя търговска марка и лого. Разработи ги рекламната агенция Anti, а през март бяха представени от асоциацията Kreativ Forum.

Макар бившият биатлонист все още да няма продукти, които да показва пред публиката, той заявява: "Работя над това, но засега нищо конкретно не мога да кажа. На първо място трябва да събера добър екип. Сега сме четирима, но фирма все още не сме основали".

Става дума за това да се намери ниша, подходяща за имиджа на Бьорндален. Неговото очевидно предимство е в това, че е по-известен в Централна Европа, отколкото останалите звезди на норвежкия спорт (например скиора алпиец Аксел Лунд Свиндал, който също живееше в Обертилиах, но предпочете след края на кариерата си да се върне в родината си). Но въпреки това тепърва трябва да си търси място на пазара.

Ето какво казва Бьорндален в блиц интервю за норвежкия вестник Kapital:

- Имаш ли идеи за това на какво е естествено да заложиш?

- Разбира се. Но засега не искам да говоря за това. Първо трябва да създам добър екип, който да проучи и изясни каква продукция ще пускаме на пазара.

- Твоята съпруга също има свой бранд (б.р. - 4-кратната олимпийска шампионка Дария Домрачова от миналата есен се занимава с моден дизайн и произвежда облекла). Актуално ли е да правите нещо заедно? 

- Да, разглеждаме такива възможности. Тя има модна линия за ежедневни облекла, не е лоша в дизайна и ако стане така, че съберем всичко в една система, може да е интересно. Имах много добри предложения, докато бях състезател, но реших, че първо ще приключа със спорта, а след това ще намеря с какво да се занимавам.

Наистина за разлика от други спортисти Бьорндален не направи никакви стъпки за комерсиализация на своето звездно име, докато бе активен състезател по биатлон. 

Преди много години, през 2003 г., той посети Монако във връзка с номинацията му за годишните спортни награди "Лауреус". Тогава норвежки журналисти го попитаха дали обмисля вариант да се премести там. Тогава Бьорндален отговори: "Много е скъпо. Едва ли бих могъл да си позволя тук и пощенска кутия под наем".

Но 16 години по-късно с легендарна кариера зад гърба си Оле Ейнар определено може да си позволи да живее в Монако. Според популярния сайт за "въпроси и отговори" Quora, за да живееш в Княжеството, трябва да изкарваш повече от 200 000 долара годишно.

В момента Бьорндален и съпругата му Дария живеят под наем в голям комплекс в пристанищната част. Независимо от много малките данъци в Монако да се притежава или ползва жилище там си остава извънредно скъпо начинание. Наем в едностайно жилище от 61 кв.м в сградата, в която биатлонистът се нанесе (но в доста по-голям апартамент, струва 4300 евро), показва проверка на Kapital. 

А Бьорндален обяснява с усмивка: "Имотният пазар в Монако е ограничен. Засега не съм купил нищо, но търся варианти. Ще видим дали ще се получи".

Така или иначе съвсем скоро ще разберем какви продукти ще предлага марката BJORNDALEN.

Все още няма коментари

Още

Анев: Дафовска ще е шеф на биатлона во веки веков

28.09.2020

987 1
CAS оправда за допинг наказани от МОК руски биатлонистки

24.09.2020

1680 4
Анев: Приключвам с биатлона заради Дафовска

22.06.2020

5016 8

Влез или се регистрирай за да коментираш