Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лечков бави насрочването на конгрес на БФС

Не съм подавал оставка, по устав аз трябва да съм президент, заяви бившият национал

13 Ноем. 2019
БНК
Веселин Балевски (вляво) е популярно име във футболните среди. В случая той е заедно с легендата на германския футбол Франц Бекенбауер и и.д. президент на БФС Михаил Касабов (вдясно).

Нов конгрес на БФС за избор на президент няма да има в обозрими срокове. Един от досегашните заместници на Борислав Михайлов - Михаил Касабов, още не е вписан като и.д. президент на футболния съюз. Съответно няма как да бъде обявена дата за нов конгрес. Оказа се, че първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков е подал жалба срещу вписването на Касабов в регистъра. 

“По закон първият вицепрезидент заема поста на президента. Аз не съм подавал оставка, нито писмено съм се отказал. Законите трябва да се спазват", твърди Лечков, цитиран от "Спортал".

Когато в средата на октомври Изпълкомът на БФС се събра да обсъжда как да се процедира след оставката на Борислав Михайлов, Лечков бе в предизборна кампания (кандидат-кмет на Сливен) и бе обявено, че той няма да замести Михайлов, защото е ангажиран. По устав на БФС именно първият вицепрезидент наследява президента до края на мандата. Затова дойде ред на двамата вицепрезиденти - Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов. Първият се отказа доброволно и останалите членове на Изпълкома натовариха Касабов да води футболния съюз до провеждането на конгрес, след което подадоха оставки.

При новата ситуация, в която Лечков поиска властта веднага, вероятно ще се наложи произнасянето на съда, което ще отнеме много време.

Същевременно се появи нов кандидат за президент на БФС. Кандидатурата на двукратният шампион с "Левски" Веселин Балевски бе "издигната" от футболния мениджър Лъчезар Танев, който го описа така пред "Канал 3": "При него има хубава комбинация от добър бизнесмен, бивш футболист и сериозен човек".

Танев посочи себе си като най-добра кандидатура, но веднага си направи самоотвод. "Аз съм алтернатива на 100%, но не искам. Знам какво и как да направя, ще ми коства много усилия. Но имам други цели, свой бизнес. Това е окончателното ми решение", обясни мениджърът.

Балевски действително е познато име във футболните среди. Той е бивш футболист на "Локомотив" (Пд) и "Левски", като със "сините" печели две шампионски титли и веднъж Купата на съветската армия. Като защитник има и 15 мача за националния отбор. Бил е член на Изпълкома на БФС за 4 мандата.

Още по темата