facebook
twitter

Спорт

Кралев разреши подновяване на Ефбет лига от 5 юни

146
 Илияна Кирилова
Красен Кралев

Мачовете в Ефбет лига ще могат да се подновят от 5 юни. Това стана възможно след заповед № РД-09-413/14.05.2020 г. на спортния министър Красен Кралев, с която се позволява отново да се играе професионален футбол. Изричното условие е срещите да се провеждат без публика.

В заповедта Кралев утвърждава приетия триседмичен тренировъчен план от Медицинската комисия към БФС. Според него от 15 до 20 май тренировките на открито се провеждат на групи с до петима футболисти и до двама треньори, от 21 до 26 май - с групи с до 11 футболисти и до трима треньори. От 27 май до 4 юни пък вече може да тренира пълноценно целият отбор. Тогава ще могат да се провеждат и контролни срещи, също пред празни трибуни.

Има и задължително условие при тренировките да се предприемат и спазват строги противоепидемични мерки. Това включва почистване и дезинфекция на всеки час на тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения. Трябва да бъдат осигурени диспенсери, течен сапун и еднократни кърпи за ползване. Няма да се позволява струпване на много хора едновременно в общите помещения. До 21 май БФС трябва да предложи противоепидемични правила за провеждане на контролите и официалните мачове.

След заповедта на министъра се очаква на утрешното заседание на Изпълкома на БФС да бъде утвърден и краят на сезон 2019/20. Най-вероятно той ще е на 11 юли. Ще бъде потвърден и форматът за довършване на сезона - изиграване на двата оставащи редовни кръга от Ефбет лига, както и на 5 от предвидените 10 кръга в плейофната фаза плюс баражите за Лига Европа и място в Ефбет лига. 

Засега е известно, че с датата за подновяване (5 юни) не е съгласно спортно-техническото ръководство на "Левски", откъдето искат повече време за подготовка и рестартиране на сезона на 12 юни.

Изпълкомът трябва да реши и по какъв начин ще приключи сезонът във Втора лига. Има вариант той да се доиграе, но е малко вероятно, предвид финансовите проблеми на няколко клуба - "Ботев" (Гълъбово), "Спартак" (Плевен), "Спартак" (Варна), "Черноморец" (Балчик) и др. Затова е по-вероятно да бъде обявен незабавен край на сезона. Тук обаче членовете на Изпълкома трябва да определят дали в такъв случай лидерът в класирането ("ЦСКА 1948") ще влезе по право в Ефбет лига, а вторият и третият - "Септември" (Сф) и "Монтана", ще играят баражи за елита. Срещу такъв вариант се обявяват "Септември" (откъдето искат плейоф с "ЦСКА 1948") и четвъртият в класирането - "Локомотив" (Сф). Обсъждано е и да се организират плейофи с участието на тези четири отбора, но срещу тях се обяви пък "ЦСКА 1948".

В заповедта, подписана от Кралев, се разрешават от днес и колективни спортове за аматьори с до 12 участници, т.е. кварталните мачлета. Те обаче трябва да са без публика и само на открити места, при спазването на всички противоепидемични мерки.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И като монополист тотализаторът не постига финансовите си цели

25.09.2020

2
ЕФБЕТ ЛИГА - ПРОГРАМА, VII КРЪГ

25.09.2020

110
"Байерн" затвърди доминацията си със Суперкупата на УЕФА

25.09.2020

Обновена

1428

Коментари

Evasion

Засега е известно, че с датата за подновяване (5 юни) не е съгласно спортно-техническото ръководство на "Левски", откъдето искат повече време за подготовка и рестартиране на сезона на 12 юни.

На тях не им ли е все тая коя точно е датата?!? 

На тъщата зетя

Баси, тоя тулуп ли е бил без заплата последните месеци! Че той се е оклал като бивол,бре! Май не може да диша вече от лой!

Влез или се регистрирай за да коментираш