Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кралев: Капацитетът на "Армията" може да се увеличи двойно

04 Юли 2019
CSKA.BG
Един от проектите на "ЦСКА-София" за нов стадион в Борисовата градина.

Капацитетът на ст. "Българска армия" може да се увеличи двойно, без да се нарушават външните параметри на настоящото съоръжение. За целта обаче е необходима цялостна реконструкция на стадиона, а не козметични промени, каквито са заложени в предложението за нов подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина в София.

Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е принципал на дружеството "Сердика спортни имоти" ЕАД, стопанисващо държавния имот в най-големия столичен парк. В момента ползвател на "Армията" с 10-годишен договор за наем е "ЦСКА-София", след като стадионът беше отнет от ЦСКА с решение на министъра малко преди "армейският" клуб да бъде обявен във фалит през лятото на 2016 г.

"Имаме пълното разбиране от кмета на София г-жа Фандъкова какво трябва да се направи. С ръководството на ЦСКА искаме да направим нови трибуни и козирка на "Българска армия" в рамките на съществуващата чаша на сегашния стадион. Капацитетът на стадиона може да се увеличи почти двойно, без да се излезе от чашата, като се вземе лекоатлетическата писта", обясни министър Кралев пред "Нова телевизия".

Относно проекта за ПУП на Борисовата градина той заяви, че проектантите са направили грешка, като са вкарали спортните имоти в парка, които са собственост на държавата, в няколко урегулирани поземлени имота, в които има и друга частна собственост. Това не давало свобода на министерството да оперира с имотите си. Затова от спортното министерство искат проектът на плана да се преработи и спортните обекти в парка да бъдат в самостоятелни УПИ-та. Друга грешка била, че се предвиждала модернизация на стадионите само с леки козирки, което не било удачно.

Кралев обяви също, че теренът, на който ще бъде построен новият национален стадион в София, ще бъде избран до края на годината. Очаква се най-късно през декември да приключат и преговорите с Гърция, Румъния и Сърбия по идеята за съвместна кандидатура на четирите балкански страни за домакинство на голям футболен форум. Най-важното решение, което трябва да се вземе, е дали евентуално ще се кандидатства за световно или за европейско първенство.

"За първия вариант е нужна нова футболна арена с 40 000 места, а за европейско първенство - с 30 000 места - посочи Кралев. - Обсъждаме няколко терена, които г-жа Фандъкова ни е предложила, но първо трябва да е ясно какъв тип съоръжение ще ни е необходимо за съвместна кандидатура за домакинство. Това трябва да стане ясно най-късно до Нова година."

Още по темата