Медия без
политическа реклама

Кошмарът на френските ръгбисти в Аржентина продължи с два ареста

Двама национални състезатели са задържани по обвинение за тежко сексуално насилие

Уго Ораду (в средата) преди мач на младежкия национален отбор на Франция.
Инстаграм
Уго Ораду (в средата) преди мач на младежкия национален отбор на Франция.

Турнето на френския национален отбор по ръгби в Южна Америка породи нов голям скандал и се очертава като пълен кошмар. След като вчера един от опитните играчи в групата - Мелвин Жамине, бе отстранен заради расистки коментар, днес стана ясно, че други двама национали са арестувани от аржентинската полиция.

Срещу един от играчите от втора линия Уго Ораду ("По") и един от трета линия - Оскар Жегу ("Стад Рошел"), се води разследване за сексуално насилие, след като млада жена е подала оплакване. Те са били разпитани вчера и отведени от хотела на отбора в Буенос Айрес. Издадена е не само национална, но и международна заповед за ареста им, за да се предотврати напускането им от страната.

Според Франс прес, предполагаемото престъпление е станало в нощта срещу 7 юли в хотел в Мендоса, т.е. явно при празненството след победата на Франция с 28:13 над Аржентина в същия град.

От аржентинската прокуратура заявиха, че са получили жалба с подробни показания на пострадалата жена. Тя е била прегледана от съдебен патолог, който е установил наранявания. "Това са елементите, на базата на които е взето решение за образуване на разследване за престъплението сексуално насилие при тежки обстоятелства и е постановено задържане. Това е престъпление, което подлежи на тежко наказание и следователно съществува риск от бягство, особено след като това са двама чужденци, които преминават през страната и които щяха да отидат в Уругвай и след това да се върнат тук, преди да се върнат в своята страна на произход", коментира прокурор Даниела Чалер, цитирана от "Екип".

Международната заповед е обоснована на плановете на френския отбор да пътува в днес до Монтевидео за тест мач с Уругвай утре, а след това отново да е в Аржентина за втори двубой срещу местния национален тим в събота. Това предполага, че има опасност двамата да не се върнат.

Шокът във Франция е голям, тъй като Ораду (20 г.) и Жегу (21 г.) са считани сред големите ръгби таланти. Двамата бяха част от тима на "петлите", който спечели световната титла за младежи (до 20 г.) през м.г. Срещу Аржентина те всъщност дебютираха за мъжкия национален отбор, при това като титуляри. Жегу дори изигра цял мач.

Сега двамата естествено отпадат за срещите с Уругвай и Аржентина. Аут е и Жамине, който бе изваден от отбора заради публикувано видео в профила му в "Инстаграм", в което той заявява: "Обещавам, че ще ударя по главата първия арабин, когото видя насреща ми".

Президентът на френската федерация по ръгби Флориан Грил пристигна спешно в Аржентина заради тежкия скандал и потвърди самоличността на задържаните. След което почти просълзен заяви: "Ако фактите се докажат, те са невероятно сериозни. Мислим за младата жена. Ако обвиненията се докажат, това ще е обратното на всичко, което ръгбито прави, изгражда и е. Засега изчакваме резултатите от разследването. Но, да - това, както и случилото се с Жамине... Драматично е. Катастрофално е за това, което ръгбито олицетворява."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ръгби

Още по темата