Quantcast

Медия без
политическа реклама

Константин Папазов бил дал заема за заплатите в "Левски"

Павел Колев отговори на обвиненията на фенове и обяви, че ще е изпълнителен директор до 31 декември т.г.

26 Авг. 2020
СПОРТАЛ
Тримата силни в момента в управлението на "Левски" - Наско Сираков, Константин Папазов и Павел Колев (от ляво на дясно) се изправиха да отговарят на всички насъбрали се въпроси и нападки към тях.

Тайнственият краткосрочен заем от 199 999 лв., взет от "Левски" за плащане на заплатите към футболистите за март, е бил отпуснат от фирма на члена на Надзорния съвет в клуба Константин Папазов. Това обяви самият той на пресконференция. Предпочел е да запази тайна, за да не си създава проблеми в семейството, а и със свой приятел, който наскоро му бил отпуснал заем за сходна сума. Папазов обаче се принудил да разкрие истината, за да сложи край на спекулациите относно въпросния заем. Лихвата от 333 лв. вече е постъпила в "Левски" с акт на дарение.

Той излезе да говори, заедно със собственика на клуба Наско Сираков и изпълнителния директор Павел Колев. Тримата решиха да отговарят на всякакви въпроси, за да осигурят пълна прозрачност за феновете и да няма никакви неясноти или съмнения преди следващата седмица, когато ще стартира кампания за членски карти в "Левски". За предстоящото набиране на членска маса Колев заяви: "Това ще е най-важното нещо за "Левски" до края на годината, извън ежедневната борба за оцеляване на клуба и стабилизирането на отбора". Предстои и обявяването на аутсорсинг кампания за набиране на идеи за стабилизирането на "Левски", които ще бъдат обсъждани от ръководството и най-удачните предложение ще бъдат прилагани.

"Имам пълно доверие към Тити Папазов и Павел Колев. Въпросите зададени във "Фейсбук" трябва да получат своите отговори, но не трябва да превръщаме "Левски" в говорилня", започна Сираков. Той разкри най-напред, че Папазов на книга още не е втори акционер в клуба, тъй като технически не можело толкова бързо да се съберат 35% от акциите, за да му бъдат джиросани, тъй като били доста "раздробени". До няколко дни обаче ще има възможност вече да му бъдат предоставени 31%. "След като съм обявил, че той ще получи такъв дял, технологично няма значение кога ще стане. Той обаче и сега може да се чувства като съсобственик на клуба", уточни Сираков. 

Папазов и Колев дадоха ясно да се разбере, че неудобните въпроси и атаките срещу тях са свързани най-вече с решенията на клуба да прекрати договори за охрана на мачове и за стопанисване на официалния фен магазин, които били сключени с фирми, зад които стояли фенове. "През последните 10 години не са задавани такива въпроси, защото феновете явно са били доволни от предишните собственици. Но сега всеки един лев вече се цеди и не се правят компромиси. Ако някой от тях (б.ред. - феновете) беше в управлението, сега щях да съм герой, че съм отпуснал този заем", обърна внимание Папазов. Той отхвърли и обвиненията, че клубът плаща с парите на феновете глобите към КАТ (около 5000 лв.) за нарушения, направени със служебните автомобили. Всички глоби са удържани от заплатите на съответните играчи и служители.

"След години ще си спомням да този период, като за времето, когато "Левски" пръв свали завесата и поднася информация, което преди това никой не е правил", заяви Колев за политиката на прозрачност на ръководството. И заяви, че се чувства спокоен след всички тези нападки. "Определени хора задават с определена цел въпроси. Няма въпрос, на който не мога да отговоря. Няма въпрос, който да ме накара да си подам оставката. Аз съм спокоен. Когато остана сам със себе си вечер преди да заспя, осъзнавам, че съм постъпвал в повечето ситуации, както повеляват принципите ми. Разбира се, допускали сме и грешки. Но нито една стотинка в последните месеци не е похарчена злонамерено. Който твърди обратното, ще се видим в съда", каза изпълнителният директор.

Той обяви, че още на първото заседание на новия Надзорен съвет е спазил думата си, дадена през май, че ще си подаде оставката, след като се осъществи смяната на собствеността в клуба. Новото ръководство обаче е помолило Колев да остане на поста до 31 декември и той е приел, защото имал "морален дълг към клуба и към този Надзорен съвет".

Изпълнителният шеф заяви, че в миналите години е имало множество договори с фирми на фенове, включително за доставки на екипировка, за изработка на сайт и мобилно приложение. Като в момента няма нито нов сайт, нито въпросната апликация. Контрактът за преотстъпване на дейността на официалния фен магазин била с фирмата "Левски маркетинг", чийто управител бил Димитър Костадинов, брат на Любомир Костадинов - един от популярните фенове, който именно задава в последните дни провокативни въпроси към Колев и намеква за негови злоупотреби. Друга фирма на Димитър Костадинов пък била трета страна по въпросния договор за екипировка. Контрактъ с фирмата за охраняване на мачове "Спорт секюрити" пък е прекратен от другата страна, като от въпросната фирма обяснили, че търпят големи негативи. Иначе преди това клубът се е съгласил да плаща първо 42 лв. без ДДС на стюард, после 65 лв. без ДДС и накрая - 80 лв. без ДДС. Но със "Спорт секюрити" от "Левски" са нямали проблеми. "Не можем да говорим за изнудване, а за различни интереси и надмощие. Едната страна иска да плаща по-малко, а другата да получава повече. Клубът никога не е бил източван чрез охранителната фирма. Ние сме сключили договор, плащаме си и няма как да коментираме как се разходват парите от фирмата. Имаме договори, фактури, всичко е кристално ясно. Как се случвали разходването на парите от фирмата нас не ни интересува. Единственото важно е ние да контролираме как получаваме съответната услуга. Не намирам нещо погрешно клубът да работи с фирми, които извършват услуги срещу заплащане. Дори и това да са фирми на феновете. В момента най-правилното нещо за "Левски" е да държи линия на независимост от организирани фен структури, но това не означава, че не може да се работи с тях. Клубът обаче трябва да е предпазлив при такива отношения, тъй като се пораждат доста спекулации", посочи изпълнителният директор.

Лагерът в Турция бил предпочетен измежду 16 оферти, като тази е била една от най-ниските, но с условия, които удовлетворявали треньорското ръководство. Одобрението не дошло от Колев, а от целия Управителен съвет. Разликата в цената, която са платили от "Черно море" (39 евро на човек) в същия хотел срещу 85 евро на човек за "Левски" била, защото варненци настанявали по четирима играчи в двустаен апартамент там, а левскарите - по двама.

Колев отвърна и на обвиненията, че умишлено е сключил договор с треньора Петър Хубчев като е използван германския му паспорт. Съответно сега при разтрогването треньорът се позовавал на германското законодателство.  "Няма друг начин, понеже Хубчев няма български паспорт", категоричен бе изпълнителният директор. Той обясни, че преговорите за договора са водени от предишния Надзорен съвет и лично от Васил Божков. Преговорите за прекратяването продължават и сега, а съвсем скоро щяло да стане ясно дали е заведено дело във ФИФА. От клуба засега се въздържат да говорят повече по темата.

"Лицензът на "Левски" няма как да бъзе заплашен от подобно дело във ФИФА, тъй като лицензът се дава от Лицензионната комисия към БФС и от УЕФА", подчерта Колев. Има обаче други опасности, които могат да доведат "Левски" до фалит. "До фактическия фалит, т.е. до обявяването в несъстоятелност няма много време. До една-две седмици трябва да се платят определени средства за определени задължения, ако не искаме да влезем в процедура на фалит", предупреди Павел Колев. По случая той води ежедневни разговори за разсрочване на тези дългове. Константин Папазов каза за тази ситуация: "Левски" сега печели време!"

Предстои продажба на исландския национал Холмар Ейолфсон. От нея клубът нямало да спечели голяма сума, а по-скоро ще се даде възможност на защитника да играе в нормална обстановка и да получава нормална заплата. Към Ейолфсон в момента има задължения за изчистване. Има преговори за бразилеца Уесли Ната с "Царско село", като те се водят лично от Наско Сираков. До 1-2 седмици пък ще бъдат обявени спонсорски договори, които ще помогнат на бюджета на "Левски", макар и не с много.

Сираков обяви, че трудната ситуация не е разколебала оптимизма му. "Ще успеем във възможно най-трудното време, по възможно най-трудния начин, но "Левски" ще го бъде!", заяви собственикът на клуба. А Папазов допълни в свой стил: "Няма да допуснем "Левски" с тире. Ако мога, бих обрал банка заради "Левски".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?