Медия без
политическа реклама

Капитанът на ансамбъла: Тренирахме за космонавти

Олимпийските шампионки поемат към световното първенство в Япония за единствената титла, която им липсва

22 Окт. 2021
ЕПА/БГНЕС

Грациите от българския национален ансамбъл по художествена гимнастика провеждат последния тренировъчен лагер в кариерата си. Олимпийските шампионки от Токио `20 се готвят за прощалното си състезание - световното първенство в Китакюшу (Яп) другата седмица (27-31 октомври).

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс се подготвят в зала "Раковски" в София под ръководството на треньора Весела Димитрова и нейния асистент Михаела Маевска. Световната титла е единственото отличие, което липсва във визитката на петте "златни момичета", и именно това е поставената финална цел.

"Малко е стряскащо, че след 20 дни повече няма да идваме в залата, да сме по цял ден тук, да тренираме - сподели капитанът Дянкова пред официалната страница на федерацията (БФХГ). - Да, по-емоционални са тренировките сега, но гледам да не изпадаме много в такива емоции. Тези момичета са прекрасни и никога не ми е било трудно да им бъда капитан. Благодаря много на нашите треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска, защото без тях нищо от това, което постигнахме, нямаше да е възможно. Учеха ни и ни подготвяха за космонавти и тази подготовка ни направи много силни, благодарение на което успяхме да се справим на олимпиадата."

"Вече нямам търпение да заминаваме на световното първенство - добави Радуканова. - Да играем и да е най-прекрасното ни състезание за тези пет години и да завършим по подобаващ начин. Искаме да се насладим на тези наши последни мигове на терена и да получим заслуженото. През тези години бяха едни незабравими емоции, които може би никога повече няма да изживея. Тези момичета за мен станаха едно семейство, ние сме много близки и искам да им благодаря и да им кажа, че много ги обичам."

В индивидуалната надпревара на световното в Китакюшу България ще бъде представена от Боряна Калейн и Татяна Воложанина.

"Намирам се в много добра форма, нямам търпение да започне световното първенство и се надявам да покажа най-доброто от себе си. Много добре съм подготвена, надявам се да покажа максимума си, пък каквото стане. Единственото, което ми е необходимо, е да бъда спокойна и концентрирана, да не се разсейвам от нищо странично, тъй като нещата вече са ми толкова изработени, автоматизирани и няма нужда от абсолютно нищо повече", заяви Калейн.

Още по темата