Медия без
политическа реклама

Какво точно лекуват на Михаел Шумахер?

Терапията със стволови клетки е по-скоро заради проблеми със сърцето, а не с мозъка на легендарния шампион във Формула 1

21 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС

Наскоро Михаел Шумахер бе приет в елитната парижка клиника "Жорж Помпиду", за да премине експериментален курс на лечение със стволови клетки. Легендарният пилот от Формула 1 прекара там няколко дни.

Журналистът Жан-Мишел Декюжи, който отдавна работи по темата с болестта и лечението на 7-кратния шампион, съобщи в ефира на BFMTV, че 50-годишният германец вече е напуснал Париж. Но наблегна на факта, че методиките на лечение, приложени спрямо Шумахер, са строго засекретени.

"Успяхме да научим само, че са му преливали обогатена със стволови клетки кръв. Тези клетки трябва да окажат благоприятно въздействие на цялостното състояние на неговия организъм, включително и на мозъка", разказа Декюжи.

Според свидетели от клиниката Шумахер е бил приет там на носилка, под личната опека на известния специалист по сърдечносъдова недостатъчност Филип Менаш, наричан "пионер на клетъчната терапия". Но неговата тясна специалност все пак е кардиохирургията, а не проблемите на мозъка. Освен това германската звезда е бил хоспитализиран именно в отделението по сърдечносъдова хирургия.

Всичко това навежда на мисълта, че

 

експерименталното лечение със стволови клетки въобще не е насочено към мозъка на Шумахер,

 

а към сърцето. Към тази теза се придържа и проф. Мишел Пуко. Той отбеляза, че подобно лечение може да се приложи, за да се прекрати възпалителен процес в сърдечния мускул.

"Като отчетем къде беше хоспитализиран, изглежда не става дума за мозъка. Трябва да се знае също, че в цяла Франция досега не е имало официални експерименти в тази област", казва Пуко пред италианския в. "Гадзета дело спорт".

В полза на тази версия говори и това, че в последно време се промъкнаха съобщения, че Шумахер е имал проблеми със сърцето. 

През декември 2013 г. пилотът падна при каране на ски във френските Алпи и удари главата си в скала. В болница в Гренобъл той претърпя две операции, след което бе поставен в изкуствена кома. От нея бе изведен чак през лятото на 2014 г. Заради операциите на главата в неврохирургията в Гренобъл логиката сочи, че Шумахер има проблеми с мозъка от удара в скалата.

Британският кардиолог Асим Малхотра обаче смята, че ударът при инцидента може да е причина и за проблеми със сърцето.

"Съдейки по последните новини, след травмата от падането Шумахер е развил кардиологични проблеми. Но каквато и да е точната причина за преместването му в Париж, във всеки случай стволовите клетки засега са едно експериментално лечение.

 

Към момента няма никакви доказателства за ползите от този метод

 

Обаче ако процедурата не е вредна, защо да не се опита?", казва Малхотра, цитиран от в. "Дейли Мейл".

Сведенията за състоянието на легендарния пилот наистина са съвсем оскъдни и откъслечни, защото след инцидента семейството му направи всичко възможно, за да го предпази от вниманието на медиите. Роднините не даваха никакви коментари и дълго време за състоянието му не се знаеше нищо, освен че възстановяването протича в неговата вила близо до Женевското езеро в Швейцария. Разбра се също, че лечението поглъща много пари и семейството е трябвало да продаде една къща в Норвегия и частен самолет.

Но през август 2018 г. роднини на Шумахер споделиха радостна за всички привърженици на пилота новина. Стана известно, че той вече може да проявява емоции в моментите, когато чува гласовете на своите деца Джина-Мари и Мик, а също и на съпругата си Корина. 

"Когато го слагаме в инвалидната количка и го разхождаме из вилата, показвайки му великолепната планинска панорама и езерото, Михаел понякога плаче. От очите му бликат сълзи", бе цитиран негов роднина.

За подобряване на общото състояние на Шумахер през октомври 2018 г. потвърди и президентът на международната автомобилна федерация (FIA) Жан Тод. Французинът, който в най-бляскавите години на Шуми бе негов шеф във "Ферари", разказа, че посещава шампиона не по-малко от два пъти месечно. Даже разказа, че са

 

гледали заедно състезанието за Гран при на Бразилия и Михаел вече не е прикован към леглото

 

Юхана Фронен, ръководителка на неврохирургията в Университетската болница в Тампере (Фин), е на мнение, че от всички сведения не може да се направи никакъв извод за лечението или състоянието на германеца. Тя цитира думите на медицинска сестра в "Жорж Помпиду" пред в. "Паризиен" ("Да, аз се грижа за него и мога да ви уверя, че той е в съзнание") по следния начин: "Това не ни казва много за способността на органите му да функционират нормално."

"Може да е в състояние да се движи и да изпълнява ежедневните си функции. Но също толкова е възможно да е прикован на легло и да зависи от грижите на другите хора. Това, че е в съзнание, може да означава също, че може само да отваря или затваря очи при молба от някой присъстващ наблизо. Къде в този широк спектър се намира Шумахер е абсолютно невъзможно да се каже от наличната информация", допълва д-р Фронен пред в. "Илта Саномат".

Финландката също е скептична относно успех на лечението със стволови клетки: "Засега подобни терапии са чисто експериментални, така че без да се знаят подробностите, не може да се правят изводи. Единственото, което може да се заключи със сигурност от трансфера на болния в Париж, е, че семейството му полага всички усилия за неговото възстановяване."

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

Кръвните стволови клетки могат да се променят в други видове клетки, откривайки възможност за замяна на увредените клетки със здрави. Учените изучават употребата им от 60-те години на ХХ век, като засега най-големи успехи има при случаи на рак на кръвта или костния мозък. Всяка година в Европа с този метод биват лекувани над 26 000 пациенти.

    АНКЕТА "СЕГА"

    За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?