facebook
twitter

Спорт

Как се появиха разголените момичета на ринга?

701
1977 и 2019 г. - само облеклото на момичетата става по-оскъдно.

За любителите на бокса картината е ясна – уморените бойци възстановяват сили след тежък рунд, в същото време ринга обикаля оскъдно облечена девойка с табела за следващия рунд.

Какъв е смисълът от разголени момичета по време на кървавите битки? Ролята им съвсем не се ограничава само до напомняне на зрителите за предстоящия рунд. Функциите на съвременните ринг гърлз водят началото си от XVIII век.

Боксът от времето на англичанина Джак Бротън – първия човек, въвел някакви общи правила, само донякъде напомня съвременния вариант. Организаторите на неделните боеве във Великобритания не били психолози, но умеели да наблюдават в детайли и осъзнали дълбокия интерес на публиката към юмручните боеве.

В онези времена двама яки мъжаги излизали един срещу друг, местните зяпачи правели залози и кървавото действие започвало. Правилата на т. нар. Лондонски призов ринг, написани от Бротън през 1743 г. и въведени чак през 1853 г., напомнят твърде малко на сегашните. Дотогава обаче правилата за боя се определяли точно преди началото му. Обикновено след падане на единия от бойците рундът се прекратявал. Съперниците получавали няколко минути, за да дойдат на себе си, но в това време зрителите скучаели. Някои си тръгвали и организаторите понасяли финансови загуби.

Има зрители – има пари! Старият постулат в бизнеса изисквал печените промоутъри да търсят как да задържат публиката в паузите. За целта използвали не по-малко примамливото за очите на предимно мъжката публика зрелище – танц на местната красавица. Девойката изпълнявала няколко балетни стъпки под одобрителните викове и напускала, когато боксьорите били готови да продължат. Ето как английските селски хубавици стават прототип на съвременните ринг гърлз.

Наблюдателните организатори разбрали три неща, задържащи човешкия интерес: зрелище, храна и секс. Първото е ясно – двама гладиатори се бият! Храната се състояла от сандвичи и ейл. А сексуалните функции изпълнявали провинциалните красавици. Така онези промоутъри получили  максимален резултат - публиката вече не си тръгвала, наслаждавайки се на храна, напитки и хубавелки.

Окончателния вариант на ринг гърлз моделирал американецът Текс Рикард (1870-1929) - бащата на всички промоутъри. В края на XIX век знаменитият предприемач превръща грубото шоу в глобална бизнес индустрия. Той извежда бокса от баровете и заимства от цирка организирането на първите боксови вечери от по няколко мача един след друг.

В цирка също използвали разголени дами, привличащи вниманието. А Рикард прибавил и точния допълнителен елемент – табелите с номерата на рундовете. Така промоуърът застрелва два заека: съобщава на зрителите предстоящия рунд и заключва една от трите функции на човешкото внимание, без да оставя зрителите да скучаят в паузите. По-късно на табелите се появяват и рекламни лога и послания, което води до допълнителни, в наши дни огромни, приходи.

Практиката с използването на ринг гърлз навлиза в много страни и това се превръща в бизнес за милиони. А и момичетата, получавайки шанс да покажат красивите си тела, печелят добри пари. Понастоящем някои от тях са интернет звезди, със стотици хиляди последователи в социалните мрежи.

Към тази история можем да добавим още, че Текс Рикард е известен със своите демонстриращи хубавици и на ледената арена. Той е основател на хокейния "Ню Йорк Рейнджърс" и е построил третата зала "Медисън Скуеър Гардън" (1925-1968). Появяващите се на леда девойки в паузите между частите на хокейния мач също са негово ноу-хау. 

Ключови думи:

бокс
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР обеща да праща журналисти на обучение в Турция
Най-новата дата за Джошуа - Пулев: 12 декември

01.09.2020

93
С ъперкът-мълния Поветкин прати Уайт при лекарите

23.08.2020

6481 10

Коментари

Testament
снимка на Testament

👎Безполезна дописчица.

Влез или се регистрирай за да коментираш