Медия без
политическа реклама

Иван Иванов остава треньор на националите по щанги

Назначените еднолично от Неделчо Колев други треньори не са в екипа, обявен от новото ръководство на БФВТ

Иван Иванов (вдясно) остава начело на националния отбор след свиканото от новия президент Ариф Маджид (в средата) заседание на УС на БФВТ по време на турнира за купа "Русе"
БФВТ
Иван Иванов (вдясно) остава начело на националния отбор след свиканото от новия президент Ариф Маджид (в средата) заседание на УС на БФВТ по време на турнира за купа "Русе"

Управителният съвет на федерацията по вдигане на тежести (БФВТ) гласува на първото си заседание временен треньорски състав, който да води отбора на  европейското първенство в Ереван от 15 до 23 април.

Главен треньор остава досегашният - Иван Иванов, като помощници ще му бъдат личните треньори на националите: Кръстина и Радослав Атанасови, Никола Колев, Пламен Братойчев и Борислав Налбантов.

Днес бе решено също така окончателният треньорски екип да бъде обсъден и гласуван на общо събрание на БФВТ, насрочено за 31 май, като преди това УС ще одобри кандидатите, предложени от Треньорската комисия.

На заседанието, проведено в Русе, в рамките на турнира за купа "Русе" беше утвърден и окончателният състав на националните отбори за европейското.

При жените в тима са Бояна Костадинова и Рени Русева (кат. 45 кг), Магдалена Димитрова (49), Галя Шатова (59) и Джесика Иванова (+89); а при мъжете - Ангел Русев и Дениз Данев (55), Иван Димов и Габриел Маринов (61), Валентин Генчев и Диан Пампорджиев (67), Божидар Андреев (73), Карлос Насар (89) и Васил Маринов (109).

"Няма никакви драми и напрежение. Заминаваме за Ереван в четвъртък, за да може да имаме няколко дни за аклиматизация там. Надявам се всичко, което се случи в последните месеци да не се отрази и да спечелим отново медали за България", коментира треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от игрите в Барселона`92.

За изясняване на актуалното финансово състояние на БФВТ членовете на УС решиха да се извърши независим одит за периода 01.01.2021 - 23.03.2023 г. И на общото събрание на 31 май да се подложат на гласуване финансовият отчет заедно с доклада на одитора. Едва тогава ще бъде приет и бюджетът на БФВТ за тази година, което пък ще позволи да се получи финансиране на дейността на федерацията от страна на спортното министерство.

По предварителни данни дълговете на БФВТ, натрупани при управлението на предишния президент Недело Колев възлизат на около 400 000 лв.

На заседанието в Русе присъства и избраният още през май 2021 г. за президент Ариф Маджид. Почти до края на март т.г. той така и не можа да встъпи в длъжност, защото вписването на новото ръководство се бавеше от поредица жалби среще редовността на форума от 2021 г. Най-упорито и дълго обжалваше клубът по щанги на сина на Неделчо Колев - Милан, който няма лиценз за дейност от спортното министерство, но твърдеше, че неправомерно не е поканен на събранието през май 2021 г. 

Междувременно Неделчо Колев обяви, че уволнява Иван Иванов и екипа му като треньори на националните отбори, а на тяхно място назначава Пламен Аспарухов и Кристияна Колева. По устав обаче треньорска рокада може да направи само УС, а не еднолично президентът. Въпреки това бе настъпило разцепление в тима, като голямата част от щангистите се подготвяха в Русе под ръководството на Иван Иванов, докато двете звезди - Карлос Насар и Божидар Андреев, не отидоха на този лагер.

Това положение продължи дори и след като в началото на март, на среща при спортния министър Весела Лечева Неделчо Колев и Ариф Маджид се разбраха за доброволна смяна на властта в щангите, след което жалбата на сина на Колев бе оттеглена, а сирийският бизнесмен и неговият УС бяха вписани от съда като ново ръководство на БФВТ.

След днешното заседанието на новия УС в Русе засега е сложена точка на разкола, но предстои всичко да стане окончателно ясно след общото събрание на 31 май.

Още по темата:
 

Безконечните разправии и скандали в българските щанги стигнаха до нова, (пред)последна развръзка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата