Медия без
политическа реклама

Инфантино рискува да се хлъзне по пътя на Блатер

Президентът на ФИФА си осигури още един мандат, но вече изгуби подкрепата на големите федерации

Джани Инфантино държи реч преди първия мач на Мондиал 2022 между Катар и Еквадор. Президентът на ФИФА вече търпи остри критики заради фаворизирането на домакините на настоящото първенство, а и заради неотстъпчивостта по важни теми.
ЕПА/БГНЕС
Джани Инфантино държи реч преди първия мач на Мондиал 2022 между Катар и Еквадор. Президентът на ФИФА вече търпи остри критики заради фаворизирането на домакините на настоящото първенство, а и заради неотстъпчивостта по важни теми.

Швейцарецът Джани Инфантино беше избран за президент на ФИФА на извънреден конгрес през 2016 г. на мястото на подалия оставка след серия скандали негов сънародник Сеп Блатер. През 2019 г. последва преизбиране, вече на редовен конгрес, а на предстоящия изборен форум - на 16 март 2023 г. в Руанда, той ще получи нов управленски мандат. Това вече е сигурно, тъй като неговата кандидатура се оказа единствена.

Но не се очертава Инфантино да продължи да управлява по мед и масло. Напротив - последните седмици силно напомнят тенденциите от края на властването на предшественика му. Блатер се бе конфронтирал с част от големите футболни федерации (основно от Европа, плюс тази на САЩ), разчитайки най-вече на подкрепа на "по-малките" - от Азия, Южна Америка, Африка, Океания.

Сега също се наблюдава подобно противопоставяне. То се провокира най-вече от твърдата позиция на Инфантино в защита на политиката на Катар спрямо основните човешки права.

 

Групата на недоволните

В навечерието на Мондиал 2022 от ФИФА предупредиха участниците да се фокусират основно върху футбола и да не засягат домакините на теми като права на чуждестранните работници в Катар, на жените, на LGBTQ+ и т. н.

Това обаче не попречи на осем участника (Белгия, Дания, Англия, Германия, Нидерландия, Португалия, Швейцария и Уелс) да изразят желание да протестират срещу игнорирането на универсалните човешки права от страна на Катар. Те заявиха готовност капитаните на отборите им да носят ленти One Love и с цветовете на дъгата, като подкрепа на правата на LGBTQ+

Към тях се присъединиха още две ключови европейски футболни федерации, макар и да не са сред 32-та отбора на Мондиала - Швеция и Норвегия.

Световната футболна асоциация обаче категорично забрани да се носят подобни ленти, тъй като това било "нарушение на правилата на ФИФА за спортно оборудване". Федерациите са предупредени, че ще последват глоби и жълти картони за тези капитани, които носят подобни ленти.

Това веднага предизвика нов ропот. Германската футболна федерация дори открито заяви, че няма да подкрепи нов мандат на Инфантино. Президентът на федерацията Бернд Нойендорф обяви това лично и коментира, че сам ще плати глобата, ако бъде наложена такава на капитана Мануел Нойер за носене на лента One love.

"Трябва да дадем сигнал. Наистина ме раздразни неговото изявление (б.р. - на Инфантино), че заради световното първенство фокусът не трябва да пада върху правата на човека", заяви Нойендорф. Говорителят на федерацията Щефен Зимон пък допълни: "Германският футболен съюз е във фундаментална опозиция на ФИФА".

В крайна сметка тези федерации отстъпиха най-вече заради заплахата от картони за капитаните си, макар всички да бяха готови да платят глобите. "Не можем да поставим нашите играчи в ситуация, в която те могат да получат жълти картони или дори принудени да напуснат игралното поле. Нашите футболисти и треньори са разочаровани - те са силни поддръжници на приобщаването и ще покажат подкрепа по други начини", се заяви в обща декларация.

Но това недоволно становище, както и изразената позиция да не се гласува за Инфантино на следващите избори от държава като Германия, която е четирикратен световен шампион, са си тежък удар по Инфантино.

 

Заядливият отговор на шефа на ФИФА

В отговор президентът на ФИФА излезе от добрия тон. На пресконференция той обвини държавите от Западна Европа в лицемерие по отношение на критиките им към Катар.

"Днес се чувствам катарец. Днес се чувствам арабин. Днес се чувствам африканец. Днес се чувствам гей. Днес се чувствам инвалид. Днес се чувствам работник мигрант. Разбира се, че не съм катарец, не съм арабин, не съм африканец, не съм гей, не съм инвалид. Но ми се иска, защото знам какво означава да бъдеш дискриминиран, да бъдеш тормозен като чужденец в друга държава. Като дете ме тормозеха - защото имах червена коса и лунички, освен това бях от италиански произход, така че си представете", разпалено заяви Инфантино.

След което продължи атаката си по европейските футболни асоциации: "Мисля, че за това, което ние, европейците, свършихме през последните 3000 години, трябва да се извиним за следващите 3000 години, преди да започнем да даваме морални уроци на хората".

Инфантино защити организаторите на Мондиал 2022, като обясни, че се преговаря с Международната организация на труда да има постоянен офис в Катар. Президентът на ФИФА подчерта също, че Катар ще обезщети всеки работник, претърпял злополука по време на строителството на обекти за първенството.

И след това се впусна в атака, като призова европейските нации на свой ред да подобрят собственото си отношение към нелегалните мигранти, преди да атакуват Катар и ФИФА. "Този ​​едностранен урок по морал е просто лицемерие. Чудя се защо никой не признава напредъка, постигнат тук от 2016 г. насам", възмути се швейцарецът. И се зарече, че това световно първенство ще е най-успешното в историята.

След монолога му заваляха коментари, че Инфантино сякаш е говорил от името на катарските власти и се е изявил като техен PR. Подобни мнения по негов адрес последваха и заради отговора му на вълната от недоволство, след като дни преди началото на първенството бе забранена продажбата на бира по стадионите. Това директно удари по един от основните спонсори на ФИФА и на световните шампионати - "Будвайзер".

Инфантино първо коментира, че феновете ще оцелеят 3 часа без бира на трибуните, а след това добави: "Ако това е най-големият проблем, който имаме на световното първенство, ще си подпиша веднага оставката, ще отида на плажа и ще релаксирам до 18 декември (б.р. - деня на финала)."

Джани Инфантино е наясно, че въпросът с човешките права в Катар е като бомба, която може да се активира дори по време на самия турнир, ако се случи някои инцидент. А това би рефлектирало върху репутацията на ФИФА и лично върху неговата. Наясно е и че Германия неслучайно открито обявява, че оттегля подкрепата си. Защото вероятно ще последват и други недоволни. Което определено не вещае спокойно и безбрежно управление за наследника на Блатер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата