Quantcast

Медия без
политическа реклама

Илия Груев-младши: В България познават баща ми, а мен - не

Единственият българин в германската Бундеслига чете непрекъснато, за да се усъвършенства

04 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Илия Груев - младши в игра за "Вердер" срещу шампиона "Байерн".

Във фокуса на вниманието на германските медии по време на лагера на "Вердер" (Бремен) в Мурсия (Исп) попадна 22-годишният български халф Илия Груев-младши, който през изминалите месеци се утвърди в състава. От началото на сезона Груев, който е единственият българин в германската Бундеслига, е изиграл 14 мача, от които в 10 е започвал като титуляр. Това привлече вниманието на други клубове към играча, като сред тях е и "Аякс". Цената му в специализирания сайт "Трансфермаркт" пък вече е 3 млн. евро.

Илия Груев-младши също така бе включен в класацията на българското издание на "Форбс" "30 под 30" за най-вдъхновяващи млади българи. "Обадиха ми се и ме попитаха дали искам да попадна в класацията. За мен бе голяма чест. Информираността в България се увеличи много в последните години. Имаме много малко футболисти в Топ 5 на първенствата на Европа - само трима-четирима млади момчета. Следователно интересът към мен е станал много по-голям", сподели Груев през германските журналисти, цитиран от БТА.

Същевременно той признава, че баща му - бившият национал Илия Груев е доста по-популярен в България. "Още може да ходя по улиците без да бъда разпознат, но някои ме заглеждат, като ме познаят и това е чест за мен, защото съм горд, че съм българин. Баща ми е с много по-висок статут от мен. Малко хора може да си го представят, но ако се качим заедно пет пъти в такси, четири пъти ще го познаят. Хората все още не ме разпознават. Не е нужно да ходя по улиците и да си правя селфита", разказва младият футболист.

Той споделя и за отношението на неговия баща към кариерата му: "Още помня как баща ми ме доведе във "Вердер", когато бях на 15 години и каза, че ще е лудост, ако играя при професионалистите, когато съм на 20 или на 21 години. Много се радвам, че наистина се получи. Баща ми се надява, че мога да го изпреваря във всичко. Той е невероятно горд като баща, че синът му вече играе за България и в Бундеслигата. Получих шанс във Втора Бундеслига. Мисля, че изиграх сега добър първи полусезон (б.ред. - в Бундеслигата). Сега е важно да бъда постоянен, защото 13 мача не са нищо".

Илия Груев-младши изненада медиите с признанието, че всекидневно трупа информация, която да му помогне да се усъвършенства. За тренировъчния лагер на "Вердер" той е взел книгата на Джеймс Клиър "1% метод", която се отнася до навиците и рутината. "Ако искате да се самоусъвършенствате, всичко опира до детайлите. Всички, които играят във "Вердер" или Бундеслигата са от най-високо ниво. Малките неща правят разликата. Изключително важно е да се развиваш във всички области. Става въпрос за оптимизирането на съня, храненето или работата във фитнес преди и след тренировка. Сега има толкова много информация, която просто трябва да се използва", обяснява младият българин, който през тази година дебютира за мъжкия национален отбор и вече има 4 мача.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?