Медия без
политическа реклама

Художествената гимнастика дарява на УНИЦЕФ пари от билети

Има напрежение, но ансамбълът ще се представи достойно, обяви треньорката Весела Димитрова

01 Апр. 2024
СПОРТАЛ
Според Весела Димитрова, въпрос на концентрация е ансамбълът да си изиграе отлично съчетанията

Всички приходи от първия ден на турнира за Световната купа по художествена гимнастика в София - 12 април (петък), ще бъдат дадени за благотворителност.

Тази сутрин представителката на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и президентът на БФХГ Илиана Раева са подписали меморандум за сътрудничество, който е за две години. Според него сумата от продадените билети ще отиде за благотворителни начинания под егидата на детския фонд на ООН.

На самия турнир в "Арена София" (12-14 април) ще участват общо 55 гимнастички от 42 страни, както и 13 ансамбъла. Няма да пристигнат само световната шампионка Даря Варфоломеев (Гер) и ансамбълът на Китай.

България ще бъде представена от двете състезателки с квоти за Париж 2024 - Боряна Калейн и Стилияна Николова, както и от обновения ансамбъл в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева.

Според треньорката на ансамбъла Весела Димитрова провалът на турнира в Атина (пето място) преди седмица е бил заради грешки и напрежение, но се върви в правилната посока.

"Който играе - печели, който не играе - не печели. Ако си бяха изиграли и не бяха допуснали грубата грешка на финала на обръчи, момичетата щяха да имат поне три точки повече от съперничките си - заяви Димитрова. - Ансамбълът работи изключително усърдно и мотивирано, така че се надявам да се представи достойно на стартовете преди олимпийските игри. Винаги е имало натиск и напрежение, и при предишния ансамбъл също - общо взето българите сме "Мачкай, Гришо" и "Продължаваме напред". Наистина има огромно напрежение в момичетата, но мисля, че ще се справят - въпрос на концентрация е да си изиграят съчетанията."

Седмица по-рано - от 4 до 7 април в зала "София" пък ще има друг международен турнир по художествена гимнастика, в който ще участват грации от 36 държави - 90 девойки от 45 отбора и 85 жени. За първи път ще има и състезание за ансамбли, но българският национален ансамбъл няма да е сред тях.

При жените Боряна Калейн е изявила желание да участва и на този турнир, защото иска да натрупа повече състезания преди игрите в Париж 2024. Другите ни представителки при жените ще са Ева Брезалиева, Елвира Краснобаева и Никол Тодорова.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?