Медия без
политическа реклама

Футболен клуб от Крим бе приет на риск да играе в руското първенство

Разрешението може да доведе до пълно изключване на Русия от системата на ФИФА

03 Юни 2023
Футболистите на "Севастопол" вече ще играят в системата на руското първенство, след като клубът имаше дори два сезона в украинската Премиер лига.
Севастопол
Футболистите на "Севастопол" вече ще играят в системата на руското първенство, след като клубът имаше дори два сезона в украинската Премиер лига.

Безпрецедентно до момента решение може да доведе до изхвърляне на Русия от системата на ФИФА. От футболната лига на страната съобщиха, че отборът на "Севастопол" е получил лиценз да играе в системата на руските първенства и ще започне от Втора лига - Дивизия Б (новосъздадено четвърто ниво на футбола в страната).

Генералният директор на "Севастопол" Валерий Чалъй потвърди, че клубът е бил щателно проверен от няколко комисии и е получил всички разрешителни. Това е и единственият клуб от Крим, който е одобрен. Кандидатствали са още "Рубин" (Ялта), "Таврия" (Симферопол) и "Океан" (Керч).

Специалисти по спортно право в Русия веднага коментираха, че съществува голям риск от сериозно наказание от ФИФА.

"В устава на ФИФА ясно е записано, че клубове от една държава могат да участват в турнири и първенства на друга само след разрешение от досегашната си федерация и ФИФА. Тук навлизаме в зоната на геополитиката. Ако ФИФА признае Крим за руска територия, то всичко би било наред. Но към настоящия момент има нужда от позволение от страна на украинската футболна асоциация. А подобно разрешение изглежда невъзможно, включително и от страна на ФИФА. В такъв случай участието на кримски отбор в състезания под егидата на руската федерация ще бъде нарушение на устава на ФИФА с всичките произтичащи последствия. Рискът от негативна реакция от световната асоциация е реален", коментира спортният юрист Михаил Прокопец.

Към момента статутът на първенството, в което ще играе "Севастопол" е полупрофесионален и това може да отвори вратичка да се играе без драстични санкции. Но отборът е силен и има амбиции, като за начало за изкачване в дивизия А на Втора лига (третото ниво). А там вече клубовете са професионални, съответно и угрозата от наказание от ФИФА става съвсем реална.

Най-голямата опасност е изключване на Русия като член на ФИФА. В момента руският футбол е изолиран от международни турнири под егидата на УЕФА и ФИФА заради войната в Украйна, т.е. не може да играе на континентални и световни първенства, както и в квалификации за тях. Това отваря вратичка за приятелски мачове с държави, които са склонни да играят с Русия. Футболната федерация дори обмисля преместване под егидата на Азиатската футболна конфедерация, за да може клубовете да играят в турнири, а националният отбор - в шампионат с други национални тимове.

Но евентуално изключване от системата на ФИФА окончателно ще изолира руския футбол. Така няма да могат да се играят дори приятелски мачове с членки на ФИФА, а само с непризнати такива - като Абхазия, Южна Осетия или Северен Кипър. Също така ще бъдат прекратени всички плащания от УЕФА и ФИФА. Като това не включва само стандартните програми, а и очакваните около 100 млн. долара по специална клауза заради организирането на Мондиал 2018.

Също така руските клубове няма да могат да извършват международни сделки - да привличат или продават футболисти, тъй като ще бъдат изключени от трансферната система на ФИФА. Обратният път към завръщане в редиците на световната футболна асоциация е доста сложен, тъй като се изисква одобрение от 75% от 209-те държави-членки на ФИФА по време на конгрес.

Към момента не е ясно становището на руските футболни функционери относно реалните опасности. Но от "Севастопол" са категорични: "Щом в приграничните райони - Белгород, Курск, Брянск, Липецк, се играе футбол, то и ние ще играем. Ние сме под защитата на нашето правителство и не се боим от нищо", заяви Валери Чалъй.

"Севастопол" е основан през 2002 г. и до момента бе играл на два пъти в украинската Премиер лига - през сезон 2010/11 и 2013/14, като второто участие е прекратено след руската окупация на Крим. Интересното е, че и в двата случая отборът е бил воден в украинския елит от българския треньор Ангел Червенков, който бе поканен от "Севастопол" именно след двете промоции в Премиер лигата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, Украйна, Крим, ФИФА

Още по темата