facebook
twitter

Спорт

Формула 1 може да загуби четири отбора заради коронавируса

Три тима вече намалиха заплатите на пилотите и освободиха временно част от служителите
304
 ЕПА/БГНЕС
Формула 1 е в много деликатна ситуация в момента, заяви Зак Браун.

Четири отбора във Формула 1 може да изчезнат заради коронавируса . Това е мнението на директора на "Макларън" Зак Браун. Пандемията доведе до отлагане на 6 състезания, а още две - в Австралия и Монако, бяха отменени. Така общо 8 от 22 старта в календара може и да не се състоят. Все още не се знае кога ще започне сезонът и дали изобщо ще може да се проведат достатъчно състезания, за да бъде определен световен шампион. Според Браун Формула 1 трябва да реагира агресивно, за да се спаси.

"Мога ли да видя - заради случващото се в света и ако не посрещнем много агресивно тази ситуация - два тима да изчезнат? Да. Всъщност, виждам четири отбора да изчезнат, ако не се реагира по правилен начин. И съдейки по това колко много време отнема да се събере отбор за Формула 1, както и взимайки предвид икономическата и здравната криза, в която се намираме, да мислим, че ще има хора, които са готови да заемат местата на отбори, които имат историческо значение... Не мисля, че времето може да е по-лошо за нещо такова. Така че смятам, че Формула 1 е в много деликатна ситуация в момента", заяви Браун пред "Би Би Си".

Според директора на "Макларън" планираният таван на бюджетите за следващия сезон - 175 млн. долара, трябва да бъде намален значително, а в противен случай спортът "рискува потенциална катастрофа". Формула 1 и отборите вече приеха редица мерки, за да намалят разходите. Една от тях е отлагането на планираните драстични промени в правилата от 2021 за 2022, а отборите ще могат да използват сегашните си болиди и през следващия сезон. Според Браун тимовете вече са се разбрали да намалят тавана на бюджетите за догодина на 150 млн., но той смята, че това не е достатъчно.

"Всички са съгласни на 150 млн, но голяма част от тимовете, включително и един от големите отбори, иска да свалим сумата значително", каза Браун. Той не назова имена, но според "Би Би Си" споменатият "голям отбор" е шампионът "Мерцедес", докато "Ферари" и "Ред Бул" за момента са против. Браун иска таванът да е 100 млн., но е готов на компромис за 125 млн. 

Вече три тима намалиха заплатите на пилотите си и освободиха част от служителите си, докато трае кризата. "Макларън" бе първият отбор, който предприе подобни мерки, като още миналата седмица намали заплатите на пилотите Ландо Норис и Карлос Сайнц. Браун заяви, че е решението да освободи временно част от служителите е било "най-трудното в кариерата му", но не е имал друг избор. 

"Ние сме отбор в добра финансова ситуация, но всеки има лимит. Не е тайна, че в момента губим много пари, така че да позволим загубите да растат още повече не е опция. Нямам неограничена чекова книжка, така че това е отговорното действие и честно казано съм разочарован, но не съм изненадан, че повече отбори не направиха подобно нещо. Знам, че някои са го направили, но други не са. Мисля, че има истинска опасност във Формула 1, че ние като индустрия ще си сложим главата в пясъка за някои теми, а сега не е времето да си завираш главата в пясъка", допълни Браун.

Днес други два тима - "Рейсинг Пойнт" и "Уилямс", също съобщиха, че освобождават временно част от персонала и ще намалят заплатите на пилотите си заради кризата. От "Уилямс" заявиха, че част от служителите ще бъдат освободени принудително до края на май като "част от мерките за намаляване на разходите". Пилотите Джордж Ръсел и Никола Латифи, както и шефовете на тима, ще намалят възнагражденията си с 20% от 1 април. 

"Тези решения не бяха взети лесно, но нашата цел е да предпазим работата на служителите и да направим така, че всички да се върнат, когато ситуацията го позволява", казват още от тима. 

От "Рейсинг Пойнт" съобщават, че са освободили част от персоната, а пилотите Серхио Перес и Ланс Строл, син на собственика на тима Лорънс Строл, са "намалили доброволно заплатите си". 

Все още няма коментари

Още

Ботас изпревари Хамилтън в първите тренировки в Сочи

25.09.2020

34
Приключи една епоха във Формула 1

19.09.2020

7120
Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

18.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

509

Влез или се регистрирай за да коментираш