Медия без
политическа реклама

Фланелка на Гунди е сред украшенията в експозицията на "Левски"

Изп. директор Павел Колев пожела сбирката скоро да е част от бъдещия музей на клуба

04 Окт. 2019
Фланелката на Гунди от последния му сезон.
ЕПА/БГНЕС
Фланелката на Гунди от последния му сезон.

Фланелката на Георги Аспарухов-Гунди от последния му сезон (1970/71) е един от най-ценните експонати в новооткритата експозиция на "Левски", която се намира в сектор А на клубния стадион, носещ името на легендарния футболист. До нея са шортите, чорапите и капитанската лента на Гунди, но те ще бъдат изложени само за няколко дни, тъй като са даденr временно от Музея на спорта на ст. "Васил Левски".

Много други ценни спомени и трофеи обаче са предоставени на експозицията от бивши футболисти на "Левски". Сред най-големите дарители е друг бивш капитан на отбора - Николай Илиев, който е предал всички отличия, спечелени през кариерата му. Семейството на Аспарухов е предало други негови вещи, както и близките на Павел Панов. Голмайстор №1 в историята на клуба Наско Сираков пък е дал "Бронзовата обувка" за третото си място сред топ стрелците в Европа през сезон 1986/87. А Добромир Жечев е допринесъл с фланелката си, с която е играл срещу Бразилия с Пеле в състава си на световното първенство в Англия през 1966 г. Един от бившите футболисти от по-близкото минало - Сашо Александров-Кривия, даде фланелката си с №8 от финала за Купата срещу ЦСКА (5:0), в който той вкара гол и подаде за друг.

На откриването на експозицията, събрана от сдружение "Сини сърца", присъстваха над 300 гости. Пред тях изпълнителният директор Павел Колев пожела тази сбирка скоро да стане част от бъдещия музей на "Левски". "Виждам тук много хора, които са част от историята на този клуб. Има и много, които не са сред нас, но те ще останат завинаги в сърцата на всички, които обичат синята идея. Те са дали много за това "Левски" да бъде символ на всички онези ценности и идеали, които се надяваме с този музей да възкресим отново. Това, което е направено, има огромна историческа стойност. То е професионално, красиво и ни приближава една стъпка по-напред към един модерен европейски клуб", каза още Колев.

Експозицията, която се намира до фен магазина, от вчера е отворена за посетители - от 10 до 19:14 ч. Стандартните билети са по 7 лв., а за деца до 14 г. и пенсионери над 65 г. - по 5 лв. Един родител ще може да влезе с две деца (до 14 г.) общо за 10 лв., а двама родители с две деца - за 15 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон