Медия без
политическа реклама

ФИФА проверява със скенер за измами с възрастта на играчите

Въпреки това системата за установяване на годините е несъвършена и са възможни манипулации

Подозрения се появиха дори за реалната възраст на германския национал Юсуфа Мукоко, който официално е на 18 г., но изданието "Бунте" твърди, че е на 22.
ЕПА/БГНЕС
Подозрения се появиха дори за реалната възраст на германския национал Юсуфа Мукоко, който официално е на 18 г., но изданието "Бунте" твърди, че е на 22.

През 2009 г. ФИФА въведе биологически тестове за възрастта на футболистите. Въпреки това 14 години по-късно манипулациите не са секнали. Последният шумен скандал гръмна в началото на годината преди квалификационните мачове за турнира за Купата на африканските нации за юноши (до 17 г.), когато от съставите на Камерун и ДР Конго бяха отстранени общо 57 футболисти, които се провалиха на тестовете за определяне на възрастта.

Поне шестима от всеки 10 проверени футболисти в юношеския национален отбор на Камерун лъжат за възрастта си. Това установи наредена от легендата на световния футбол и настоящ президент на местната федерация (Fecafoot) Самуел Ето`о проверка в тима до 17 г.

 

Как протичат въпросните тестове?

До споменатата 2009 г. ФИФА проверяваше възрастта на играчите основно по документи. В световната футболна асоциация признаваха, че този метод е крайно уязвим, но нямаха безопасна и достоверна алтернатива.

Зачестилите случаи на измама обаче наложиха търсене на друг вариант. Тогава във ФИФА взеха пример от популярна практика при педиатрите и експертите по съдебна медицина. Нейната същност е следната: ако епифизната пластина (зоната на растеж в края на тръбните кости) остава върху костите на лявата китка, тогава костта продължава да расте и насреща си имате все още дете или подрастващ. Ако пластината е затворена, тогава растежът вече е спрял и изследваното лице всъщност е възрастен.

Първоначално тестовете са провеждани с рентген, но заради неговите излъчвания и опасението за здравето на футболистите ФИФА се отказва и се спира на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

След сканиране на китките на футболисти от различен етнически произход на възраст от 14 до 19 години се стига до заключението - ако пластината е сраснала, то е на 99% сигурно, че играчът е над 17 г. Създадена бе и скала за оценка:

1. Няма срастване;

2. Ранна фаза на срастване;

3. Срастване под 50% от площта на напречното сечение на радиуса;

4. Срастване над 50% от площта на напречното сечение на радиуса;

5. Остатъчната пластина е под 5 мм във всеки срез;

6. Пълно срастване.

Ако един футболист отговаря на някой от първите пет пункта, то може да бъде допуснат до турнири за юноши (до 17 г.). Тогава един от авторите на разработения от ФИФА метод - професор Иржи Дворжак, определя изследването с ЯМР "прост, надежден, достоверен и неинвазивен" начин за проверка.

От ФИФА твърдят, че този способ осигурява до 99% сигурност при резултатите, но въпреки това има съмнения. От МОК заявяват, че при родените в една и съща година са възможни различия в биологичното развитие, които се изравняват по-късно.

Камерунският журналист Ангу Лесли разказва пред "Ди Атлетик" за неназован футболист, който на 17 години отговаря едва на първите два пункта за проверка и теоретично може да се явява на турнири под тази възраст, стига да си подправи датата на раждане. В този случай тестовете не биха открили нарушение.

По тази причина вече се говори за въвеждане на кръвен тест, но засега този метод още не е приет от ФИФА.

Методът с ЯМР е въведен за първи път на световното първенство за юноши (до 17 г.) в Нигерия през 2009 г. Счетено е, че именно на тази възраст се правят най-големи измами. Защото футболисти над 17-18 години вече не са толкова привлекателни за скаутите от Европа, по думите на камерунския журналист Бамбе Ване Джовани. Клубовете от Стария континент имат интерес да привличат обещаващи, но все още млади таланти, да ги интегрират в своята система, за да ги изградят за основния състав. Затова, ако един футболист мечтае да играе в Европа, то възрастовата граница за него е 18 години.

 

Най-големите измами са в Африка

Примери за подправяне на възрастта на футболистите се срещат на различни континенти, но най-често в Африка. От различни африкански държави признават, че проблемът е масов и го обясняват с ниския жизнен стандарт. По данни на ООН в Африка живеят 579 млн. души в условия на крайна бедност (с до 1.9 долара на ден). Африканските страни редовно заемат последните места в световните рейтинги - за брутния вътрешен продукт, за нивото на щастие, за индекса за човешко развитие.

Затова и за футболистите, които мечтаят да попаднат в голям клуб, става дума не просто за правене на кариера, а за оцеляване. По тази причина финансовите стимули в съчетание с несъвършената система за документация (в селските райони хората масово не знаят датата си на раждане) създават благодатна почва за машинации с възрастта.

За мащабите на проблема може да се съди по споменатите примери от началото на годината. При камерунците на тестовете се провалят 32-ма играчи. От първоначално повиканите 30 души отпадат 21, а от дозаявените - още 11. В случая с ДР Конго тестовете за възраст не са преминати от 25 играчи (от общо 40). А от останалите 15 едва петима са отговаряли на всички административни формалности и затова ДР Конго изобщо се отказва от участие в турнира.

Има и по-ранни фрапиращи случаи:

- 1989 г. - ФИФА отстранява Нигерия за две години от международни турнири, след като става ясно, че на олимпийските игри през 1988 г. трима футболисти са представили дати на раждане, които са били различни от използваните от тях на предишни състезания;

- 2003 г. - Правителството на Кения разпуска юношеския национален отбор (до 17 г.), след като част от футболистите признават, че рождените им дати са подменени;

- 2013 г. - От юношеския турнир за Купата на африканските нации са отстранени 9 футболисти по същата причина - по трима от Нигерия, Конго и Кот д`Ивоар;

2022 г. - Девическият тим на Гана (до 17 г.) не е допуснат до световното първенство за съответната възраст, след като целият тим е уличен в занижаване на възрастта.

 

Подобни случаи се срещат и извън Африка, но най-често са единични:

2003 г. - Карлос Алберто де Оливейра Жуниор печели с Бразилия младежкото световно първенство. Там е представен като 20-годишен, но по-късно се оказва, че всъщност е бил на 25;

2008 г. - Азиатската футболна конфедерация дисквалифицира Ирак, Таджикистан и КНДР от първенството за юноши (до 16 г.) - за аналогични документни измами;

2018 г. - Футболистът на Соломоновите о-ви Крис Сату участва в първенството на Океания (до 16 г.) с подправени документи;

2018 г. Гурав Мукхи става на 16 г. най-младият голмайстор в индийската Суперлига, но след това е установено, че е бил на 21 години.

Бившият нигерийски национал Джонатан Акпобори ("Ханза", "Щутгарт", "Волфсбург") счита, че подобни нарушения са разпространени там, където няма прозрачна система в младежкия спорт. "Погледнете националния отбор на Испания като пример как трябва да се случват нещата. Шави и Иниеста минават през младежките отбори и вие може да проследите всяка стъпка от кариерата им", допълва той.

 

Съмнение дори за германски национал

Подозрение за действителната възраст се появиха дори около популярен футболист като Юсуфа Мукоко, който от ноември м. г. играе за мъжкия национален отбор на Германия. Официалната рождена дата на нападателя на "Борусия" (Дортмунд) е 20 ноември 2004 г. Германското издание "Бунте" обаче разполага с документ, според който футболистът е роден на 19 юли 2000 г.

Към момента това не може да се потвърди официално. Но съмненията се усилват от факта, че ден преди дебюта си за Бундестима, Мукоко по съдебен път издейства "Бунте" да не публикува въпросния акт за раждане. От изданието обаче обжалваха забраната и съдът я отмени, след което и скандалният документ бе показан на обществеността.

В отговор от "Борусия" и германския футболен съюз коментираха, че нямат основания да се съмняват в свидетелството, според което Мукоко е роден през 2004 г.

 

Не само във футбола мамят

Във ФИФА няма детайлна статистика за машинациите с възрастта на футболистите, такава няма и в другите спортове. През годините в медиите са се появявали различни примери от крикета, щангите, леката атлетика, бадминтона, бокса, гимнастиката. Там, където спортът е силно зависим от държавата, понякога съществуват цели системи за фалшификация.

Това се потвърждава от грандиозния скандал от 2009 г. с проверките в китайската провинция Гуандун. Между 2008 и 2010 г. Китай приема първо олимпийските игри, а след това и азиатските. В този период властите решават публично да демонстрират своята борба с измамите. При проверката на 15 000 млади спортисти от Гуандун се оказва, че около 3000 от тях са с подправена възраст.

Тогава това се обяснява с факта, че властите в градовете и провинциите получават по-големи средства, ако техни спортисти печелят състезания. Това важи най-вече за състезания на общинско или провинциално ниво, докато на националните турнири измамите са далеч по-малко.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата