Медия без
политическа реклама

ФИФА отива на съд заради претрупания с мачове календар

Асоциацията на професионалните футболисти и 46 национални лиги поискаха промяна на форма́та на световното клубно първенство

10 Май 2024
Трофеят на световен клубен шампион ще се разиграва вече между 32 отбора и това претрупва календара, твърдят Fifpro и WLA
ЕПА/БГНЕС
Трофеят на световен клубен шампион ще се разиграва вече между 32 отбора и това претрупва календара, твърдят Fifpro и WLA

Световната футболна централа ФИФА е изправена пред заплахата от съдебни действия от страната на Световния съюз на професионалните футболисти Fifpro и Световната асоциация на лигите (WLA), в която членуват общо 46 национални лиги по света, включително Топ 5 първенствата в Европа (Англия, Испания, Германия, Франция и Италия). Би Би Си съобщава, че ултиматумът е ФИФА да се откаже от организирането и в бъдеще на световно клубно първенство с 32 отбора.

Според Fifpro и WLA глобалният футболен календар "в момента е отвъд границата на насищане, до степен, че националните лиги не са в състояние да организират правилно своите състезания", като същевременно "футболистите са изтласкани отвъд лимита си, със значителни рискове от наранявания и въздействие върху тяхното благосъстояние".

Повод за заплахата за съдебни действия срещу ФИФА е, че от следващия сезон трите европейски клубни турнира ще бъдат разширени. В Шампионската лига и Лига Европа отборите ще имат по 8 мача в първата фаза, в сравнение с настоящите шест. Така един клуб ще трябва да изиграе 17 мача, за да спечели някой от двата турнира.

Същевременно се задава разширеното световно клубно първенство, което ще се проведе в САЩ през юни и юли 2025 г.

В писмо, адресирано до президента на ФИФА Джани Инфантино и генералния секретар Матиас Графстрьом, Fifpro и WLA заявяват, че щом ФИФА разширява собствените си турнири, трябва да промени други. Добавя се, че "налагането на тежестта от адаптирането [към календара] върху националните лиги и играчите по своята същност е злоупотреба" и "застрашава националните лиги, като засяга здравето и благосъстоянието на играчите".

Според източници на "Би Би Си Спорт" обаче, ФИФА смята, че е взела предвид благосъстоянието на играчите. При това световната централа твърди, че например за страна, която има лига с 18 отбора и един турнир за националната купа - като Германия, световното клубно първенство и Междуконтиненталната купа биха представлявали само 2,3% от общия брой мачове, които клубовете (в случая германските) играят през сезона.

Освен това ФИФА привежда за пример и факта, че влиятелната Асоциация на европейските клубове е застанала зад новия формат на световното клубно първенство с изявление през декември 2023 г.

Въпреки тези аргументи Fifpro и WLA заявяват, че вече са предоставили на ФИФА достатъчно възможности да отговори адекватно на техните опасения. И ясно заявяват в писмото, че ако централата "официално откаже да се ангажира с разрешаването на проблемите" на заседанието на Съвета на ФИФА в Банкок на 17 май, има различни опции.

"Тези опции включват правни действия срещу ФИФА", пише в писмото.

На заседанието на Съвета на ФИФА в Тайланд ще се съберат всички 211 футболни федерации, за да изберат домакин на Мондиал 2027 за жени.

Още по темата