Медия без
политическа реклама

ФИФА добави 1/16-финали към световното първенство

По новия формат на Мондиал 2026 ще се изиграят общо 104 вместо планираните 80 мача

14 Март 2023
Капитанът на следващия световен шампион по футбол ще вдигне купата едва след осмия мач на своя отбор.
ЕПА/БГНЕС
Капитанът на следващия световен шампион по футбол ще вдигне купата едва след осмия мач на своя отбор.

ФИФА се отказа от идеята да провежда световното първенство по футбол във формат с групи от по три отбора и се върна към традиционния модел с по четири отбора в поток от първата фаза. Заради увеличения брой общ участници от 32 на 48 обаче в този вариант към схемата на елиминации се добавят и 1/16-финали.

Промените бяха приети на днешното заседание на изпълкома на световната централа в столицата на Руанда - Кигали. Новият модел ще бъде приложен за първи път на Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико.

По оригиналния план участниците в шампионата на планетата след три години трябваше да бъдат разделени в 16 групи по три тима и да се изиграят общо 80 мача в турнира. Вместо това финалистите ще бъдат разпределени в 12 групи по четири и ще се изиграят общо 104 двубоя.

И двете числа са рекордни в историята на първенството на ФИФА, което през последните си седем издания (1998-2022) включваше по 32 тима и предлагаше по 64 мача. Занапред световният шампион (и всеки от останалите 1/2-финалисти) вече ще трябва да изиграва по осем, а не по седем мача, за да стигне до титлата (респективно до бронзовите медали).

Според новия регламент за директните елиминации ще се класират първите два отбора от всяка група плюс осемте най-добри от завършилите на трето място. Тези 32 отбора ще сформират 16 двойки за старта на плейофите.

"Ревизираният формат намалява риска от тайни договорки и гарантира, че всички отбори ще играят минимум три мача, като същевременно осигурява балансирано време за почивка между състезаващите се отбори", се казва в официалното съобщение от ФИФА.

Планираният период на провеждане на първото световно първенство на територията на три различни държави е 11 юни - 19 юли 2026 г. Заявени са 16 града в трите страни в Северна Америка - 11 в САЩ, 3 в Мексико и 2 в Канада.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, Мондиал 2026

Още по темата