Медия без
политическа реклама

Епитропов остана едва 11-и на 200 м бруст

Българският плувец влезе с второ време в 1/2-финалите, но завърши далеч от финала

15 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС архив
Любомир Епитропов имаше всички шансове да влезе във финала на световното първенство в Доха, но завърши извън Топ 10.

Българският плувец Любомир Епитропов не успя да се класира за финала на 200 м бруст на световното първенство в Доха, макар да преодоля сериите с второто най-добро време в катарската столица. В пресявките националът ни финишира за 2:10,57 мин. и беше изпреварен единствено от финландеца Мати Матсон - 2:09,15.

В полуфиналите обаче Епитропов беше с 32 стотни по-бавен от сутрешното си плуване и с резултат 2:10,89 мин. се нареди едва 6-и в своята серия и остана на 11-о място в общото класиране. Американецът Джейк Фостър влезе с най-добро време във финала - 2:08,78 мин., а Топ 8 затвори нидерландецът Арно Каминга с 2:10,30.

Българският състезател остана далеч и от другата си голяма цел - покриване на норматив за олимпийските игри в Париж 2024. Стандарт А за френската столица е 2:09,68 мин. (точно колкото е националният рекорд на Епитропов в дисциплината), а стандарт Б - 2:10,33 мин.

Добрата новина за плувеца от Велико Търново е, че все пак той записа най-доброто си класиране на световно първенство. До този момент той имаше 14-о и 15-о място на предишните два шампионата на планетата.

"Не съм особено доволен, защото след сутринта смятах, че ще имам сили за още по-добро време - сподели Епитропов пред БНТ. - В крайна сметка дадох всичко от себе си и се получи това. Ще продължа да давам всичко от себе си и се надявам да се класирам за олимпиадата. Тактиката ми винаги е да тръгвам малко по-бавно и след това да вдигам скоростта, но явно този път не се получи. Ще говорим с треньора и ще обсъдим случилото се."

 

В СЕРИИТЕ

Другият български представител в басейна днес - Калоян Левтеров, отпадна в пресявките на 200 м гръб. Националът ни финишира за 1:59,42 мин. и се нареди на 18-о място в общото подреждане.

Левтеров остана само на 15 стотни от полуфиналите, които се затвориха на 1:59,27 мин. Най-добрия резултат в сутрешната сесия даде плувецът от Гърция Апостолис Сискос - 1:56,64 мин.

Още по темата