Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ефбет лига надви Валери Симеонов

Парламентът отхвърли предложените промени в Закона за хазарта, които предизвикаха обединен отпор на футболни клубове и две федерации

Илияна Кирилова

Предлаганите промени от зам.-председателя на парламента Валери Симеонов в Закона за хазарта, и по точно Законопроект № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020 г., предизвикаха остра реакция най-вече сред футболните клубове. Реакцията обаче не може да се нарече неочаквана, ако вземем предвид, че елитната ни дивизия от сезон 2019/20 се нарича Ефбет лига, на името на основния спонсор - най-голямата в момента букмейкърска компания в България. И тъкмо този отпор до голяма степен спомогна законопроектът да бъде отхвърлен на първо четене.
Само в рамките на няколко дни 16 футболни клуба се обявиха против тези промени и в един глас заявиха: промените ще доведат до спиране на важни приходи за клубовете, които ще затруднят издръжката и ще поставят под въпрос бъдещето на отборите. И изобщо - тези промени ще са лоши не само за футбола, а и за целия български спорт (против се обяви и баскетболната федерация). 

Тон даде новият собственик на "Левски" Наско Сираков, който преговаря с букмейкърска къща за спонсорство, но призна, че там "сега са на позиция ослушване" заради подготвяните промени. Всички останали 14 клуба реагираха с декларации - елитните "Лудогорец", "ЦСКА-София", "Локомотив" (Пд), "ЦСКА 1948", "Арда", "Етър", "Ботев" (Вр), "Дунав" и "Витоша" (Бистрица), както и втородивизионните "Локомотив" (Сф), "Септември" (Сф), "Миньор" (Пк), "Янтра" и "Струмска слава", плюс третодивизионният "Марица". 

При това изказът в тези декларации бе дотолкова идентичен, че се породи съмнението дали не са диктувани от едно място

Все пак декларацията на "ЦСКА-София" (чийто спонсор е "Уинбет") се различаваше, защото съдържаше и пасаж с явна нападка срещу Васил Божков, но и срещу собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов (б.р. - той е и основен спонсор на "ЦСКА 1948") с напомнянето за участието му в "Еврофутбол", който е с отнет лиценз. Дори бе намекнато за зависимости във футбола.

"Наясно сме, че в този бизнес има и "гнила ябълка" с актове за 330 млн.лв. - откраднати пари от българския бюджет, в това число и от коректните данъкоплатци. Това не значи обаче, че трябва да се ограничи цялата индустрия с този закон. От тук изниква и странният въпрос: защо акционерите на тази "гнила ябълка" продължават да ни облъчват и поучават всеки ден от най-големите български електронни и печатни медии? И кога българските институции ще положат усилия да се възстановят тези липсващи пари? Защото, както се вижда, с тези огромни финансови средства се организират политически проекти, незаконно се присвояват името и емблемата на друг клуб, та дори с тези ресурси се спонсорира и създават зависимости в цял футболен шампионат", обявиха от "ЦСКА-София".

Къде бе видян проблемът в законопроекта? Най-вече в частта, според която "хазартни игри в игрално казино и/или игри с игрални автомати се организират само в хотели с категория 5 звезди, в курортни комплекси и населени места съгласно приложението към закона, както и в територии и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове".

Това обрича на закриване стотици игрални зали, рязък спад на приходите на бетинг компаниите и респективно - орязване на средствата за реклама. А тези пари са особено важни за клубовете, които ги получават, тъй като икономическата криза, породена от пандемията, секна повечето от останалите им приходи. Ефектът от това? Предположиха го от баскетболната федерация: "БФБ счита, че внесеният от г-н Симеонов законопроект би имал сходен ефект с въвеждането на сухия режим в САЩ през периода 1920–1933 г., в случай че бъде приет от Народното събрание на Република България".

А към недоволството се включиха боксовата федерация и волейболът, в лицето на отбора на ЦСКА

Но Валери Симеонов прояви неотстъпчивост. "Спортните клубове са мотивирани да го направят (б.р. - да изразят недоволство). Зад тях не се крият интересите на българския спорт", каза той пред БНТ във вторник. Ден по-късно обаче Симеонов бе ударен като с мокър парцал - срещу законопроекта му се обявиха не само депутатите от ГЕРБ, но и тези от левицата, откъдето дори го обвиниха в лобизъм. "За" гласуваха едва 22-ма депутати, 127 се въздържаха, а четирима бяха против и той не бе приет.

Още по темата