Медия без
политическа реклама

Един от най-известните китайски футболисти бе осъден до живот

Ли Тие бе признат за виновен, че си е платил, за да бъде селекционер на националния отбор

24 Февр. 2024
Ли Тие по време на периода си като селекционер на националния отбор на Китай.
ЕПА/БГНЕС
Ли Тие по време на периода си като селекционер на националния отбор на Китай.

Доживотна присъда заради корупция получи един от най-популярните китайски футболисти в последните десетилетия - Ли Тие. 46-годишният бивш капитан, а след това и селекционер на националния отбор на страната си беше признат за виновен, че е платил 3 млн. юана (около 385 000 евро), за да бъде назначен именно той като треньор на Китай след напускането на Марчело Липи през 2019 г.

Средствата явно са отишли по предназначение, защото Тие бе обявен за селекционер на 2 януари 2020 г. и се задържа на поста до 3 декември 2021 г., като през това време записа 6 победи, 1 равенство и 5 загуби.

Наказанието му от съда е толкова голямо, защото бе доказана и друга негова вина - като треньор на втородивизионния "Хъбей" между 2015 и 2016 г. е давал подкупи на рефери, треньори и противникови играчи, за да може отборът му да влезе в местната елитна дивизия - Суперлигата. Освен това е доказано, че е договарял и мачове, докато е водил "Ухан" (2017-2019).

"Много съжалявам. Трябваше да наведа главата си и да следвам честния път. Имаше някои неща, които бяха обичайни практики във футбола по това време. Исках да печеля, затова влияех на съдии, подкупвах футболисти и противникови треньори, понякога чрез споразумение между клубове. Това се превърна в навик и дори имаше леко пристрастяване към тази практика", заяви Ли, който в кариерата си е играл за английските "Евертън" и "Шефилд Юнайтед". Той има също 92 мача и 6 гола като национал на Китай.

В рамките на масираната кампания в Китай срещу корупцията във футбола покрай този случай с подкупи бяха осъдени също бившият президент на местната футболна асоциация Чън Суюан (на 15 г. затвор) и спортният директор Ду Джаокай (на 13 г.).

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Китай, футбол

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?