Quantcast

Медия без
политическа реклама

Два клуба в Първа лига изпъкват по ползване на свои юноши

"ЦСКА 1948", "Арда" и "Крумовград" пък не разчитат на нито един играч от своите школи

СПОРТАЛ
"Левски" и "Пирин" се открояват пред останалите по брой юноши в първите си отбори.

Два отбора в Първа лига се открояват над останалите по брой свои възпитаници от школата, които в момента са в първия състав. Това показва справка в сайта за база данни за футболисти "Трансфермаркт".

В мъжките отбори на "Левски" и "Пирин" има по 12 играчи, които преди това са били в детско-юношеската академия на двата клуба. При "сините" това са вратарите Николай Михайлов, Пламен Андреев и Иван Андонов, бековете Патрик-Габриел Галчев и Александър Божилов, халфовете Андриан Краев, Илиян Стефанов, Давид Михалев, Асен Митков и Кристиян Йовов, както и нападателите Марин Петков и Преслав Бачев.

В "Пирин" са централните защитници Влади Ласков, Илиян Костов, Мартин Бачев, Вергил Янев и Николай Бодуров, бековете Мартин Георгиев и Александър Дюлгеров, халфовете Алекс Педински, Любомир Тодоров и Иван Тасев, и нападателите Кристиян Бачев и Станислав Костов.

За сравнение, следващият в тази подредба е "Локомотив 1929", който има 1/3 по-малко свои играчи, минали през школата - 8. Което от своя страна прави лидерството на "Левски" и "Пирин" още по-отчетливо.

По-нататък са "Черно море" и "Славия" - по 7, "ЦСКА-София" и "Берое" по 4, и т.н.

Прави впечатление, че три клуба от Първа лига нямат нито един свой бивш юноша в състава си - "ЦСКА 1948", "Арда" и дебютантът "Крумовград". А пък "Ботев" (Вр) има само един - дясното крило Мирослав Маринов.

Ключови думи:

Първа лига, Левски, Пирин

Още по темата