facebook
twitter

Спорт

Държавата подкрепя идеята за нов стадион на "ЦСКА-София"

Бъдещото съоръжение в Борисовата градина няма нищо общо с кандидатурата за Евро `28 и Мондиал `30, подчерта спортният министър
224
CSKA.BG
Един от проектите предвижда новият стадион да се казва "Арена ЦСКА София".

Заявеното от "ЦСКА-София" намерение да построи нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" има подкрепата на държавата като собственик на имота в Борисовата градина в София. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е принципал на стопанисващото дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД.

"Водили сме разговори, ние сме плътно зад тях за този проект. Водил съм разговори и с Община София. На сегашния терен на стадиона може в рамките на тези очертания да се вдигне нов стадион. Ще има проблем с паркирането, но мисля, че общината предвижда в близост до парка да бъде направен паркинг, който стадионът ще може да използва. Аз съм оптимист, защото, пак повтарям, тези съоръжения, които са стари, трябва да се съборят. На тяхно място трябва да се изградят нови. Не виждам пречка – нито е високо строителство, нито ще застраши зелената площ. Аз мисля, че трябва да вървим в тази посока", обясни Кралев пред bTV.

Наскоро от "ЦСКА-София" представиха два проекта за чисто нов стадион, като декларираха, че очакват "сериозна съвместна работа с държавата и Столичната община". Анонсирано бе и предстоящо разглеждане на трети проект, но резултати от него така и не бяха публикувани. Засега никой не е съобщил официално с какъв капацитет ще бъде евентуалното ново съоръжение, но вече е сигурно, че то няма да бъде част от кандидатурата на България за съдомакин на Евро `28 и Мондиал `30.

Това също бе подчертано от Кралев, който в събота участва в поредната работна среща със спортните министри на останалите три държави от общата балканска кандидатура - Гърция, Сърбия и Румъния. В Солун те подписаха изготвения в София през февруари меморандум за разбирателство.

"Още няма издигната кандидатура, но за първи път се подписва официален документ, който изразява намеренията на 4-те държави да кандидатстват заедно за световно и европейско първенство. Ние сме наясно с всички предизвикателства и обема от работа, който трябва да свършим. Нашата работа е да анализираме внимателно възможностите на тези държави и да препоръчаме на нашите правителства вариант, който е възможно да реализираме", коментира вчера Кралев.

Министърът допълни, че според него по-подходящата кандидатура е за домакинство на европейско първенство. Той посочи, че разликата в изискванията за двете първенства са големи, и коментира, че за световно са нужни 16 стадиона в четирите държави, а за европейско - само 10.

"За световно трябва да имаме един стадион с капацитет 80 000 души, два по 60 000 и 13 стадиона за по 40 000 души. За европейското трябва да изградим един стадион за 60 000, два за 50 000, три за 40 000, и четири по 30 000. В България можем да изградим два с капацитет 30 000 души и един за 40 000 – това може да е новият Национален стадион в София", обясни Кралев.

Все още няма коментари

Още

Играч на "ЦСКА-София" обеща да вкара два гола на "Царско село"

20.09.2019

55
Фенове на "ЦСКА 1948" се съмняват, че наемът на "Армията" се плаща

20.09.2019

489 1
БФС глоби "ЦСКА-София" с 12 000 лв.

18.09.2019

143

Влез или се регистрирай за да коментираш

×