Медия без
политическа реклама

Бундеслигата може да започне отново на 9 май 

Уикенд с футбол е далеч по-поносим от уикенд без футбол, заяви премиерът на Бавария

21 Апр. 2020
"Борусия" (Мьонхенгладбах) се подготвя за "призрачните мачове", като сложи на стадиона си картонени фигури със снимки на свои фенове, които ще стоят по трибуните до завръщането на истинските привърженици.
ЕПА/БГНЕС
"Борусия" (Мьонхенгладбах) се подготвя за "призрачните мачове", като сложи на стадиона си картонени фигури със снимки на свои фенове, които ще стоят по трибуните до завръщането на истинските привърженици.

Германската Бундеслига може да бъде подновена на 9 май. Подобно на повечето футболни шампионати в Европа, първенството на Германия бе спряно заради пандемията от коронавирус. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер и председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обявиха пред "Билд", че вече има конкретна дата за подновяване на мачовете. Срещите ще се играят пред празни трибуни.

"Възобновяването на първенството е като ходене по въже. Трябва да сме много внимателни. Мачове с публика в момента са абсолютно немислими. Но "призрачните мачове" ще са възможни от 9 май.  Ясно е: уикенд с футбол е далеч по-поносим от уикенд без футбол", заяви Зьодер пред "Билд".

Лашет допълни, че първенството може да бъде подновено само при добре изготвени мерки: "Германската футболна лига ни представи план, в който се вижда, че ще има такива мерки. Мисля, че можем да провеждаме призрачни мачове."

В четвъртък ще има онлайн среща между лигата (DFL) и клубовете, а другата седмица плановете трябва да бъдат потвърдени и от правителството. Според "Билд" целта е сезонът да бъде завършен до 30 юни. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан също заяви, че мачовете може да започнат на 9 май: "С цялостна концепция от мерки мачове без публика са възможни. Много е важно рискът от заразяване да бъде сведен до минимум. Така милиони фенове ще могат да гледат футбол отново от 9 май, макар че ще е без публика."

Едно от изискванията ще бъде да не се струпват фенове и пред стадионите. Според шефа на надзорния съвет на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге клубовете ще се справят с това: "Убеден съм, че привържениците няма да се събират пред стадионите. Ние не само ще ги призовем за това, но знаем как да го предотвратим."

Президентът на DFL Кристиан Зайферт заяви, че ще бъдат въведени редица мерки и играчите трябва да бъдат дисциплинирани и да ги спазват. Румениге заяви, че лигата е изготвила "първокласна концепция" за подновяване на първенството и клубовете ще я спазват стриктно.

"Билд" съобщава, че на стадионите ще бъдат допускани само 126 души по време на мач. Всеки отбор ще има право на общо 8 треньори, служители и лекари. Момчетата, подаващи топките, ще са 4 (досега са били по 12 на мач). Телевизията, излъчваща двубоя, ще трябва да бъде с екип от максимум 36 души. На стадиона ще има общо 30 стюарди, а пред входовете ще има още 50, които да спират евентуални струпвания на фенове.

Изпълнителният директор на "Борусия" (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке е доволен от новия план: "Това е голям напредък в доверието и съм благодарен на Армин Лашет и Маркус Зьодер, че ни дават това доверие. Футболът е нещо, което може да даде на милиони хора малко повече радост от живота."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бундеслига, футбол

Още по темата