Quantcast
Българка отброи четвъртите 147 в кариерата на Селби | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Българка отброи четвъртите 147 в кариерата на Селби

348
  YouTube
Пролетина Величкова наблюдава внимателно ударите на Марк Селби по време на историческия фрейм.

Българският професионален снукър съдия Пролетина Величкова стана част от историческо събитие в джентълменския спорт. 31-годишната софиянка беше рефер на мача между Марк Селби и Джак Лисовски от 1/8-финалите на ранкинг турнира "Бритиш Оупън" в Милтън Кийнс (Англия), в който 4-кратният световен шампион постигна четвъртия максимум в кариерата си.

Веселяка от Лестър осъществи брейк от 147 точки още в първата партия, открила пътя му към победа с 4:1 фрейма. След продължителна размяна на сейфти удари, довела до общо три фаула на двамата и аванс от 8:4 т. за Лисовски, Селби се възползва от грешка на своя опонент и успя да реализира 15-те червени топки в комбинация с черната, след което разчисти цветовете.

Ключовият момент беше при останали четири червени на масата, когато Марк излезе от позиция, но все пак намери начин с триков удар да вкара в среден през двата странични борда и да остави бялата за атака по най-високия цвят. До края беше въпрос единствено Величкова да отброи максималната серия.

Селби се превърна в 12-ия играч в историята на снукъра с четири или повече максимума. С по толкова са също Марко Фу и Гари Уилсън, а повече имат Рони О`Съливан (15), Джон Хигинс (12), Стивън Хендри (11), Стюърт Бингам (9), Дин Дзюнхуей (6), Шон Мърфи (6), Джъд Тръмп (6), Том Форд (5) и Нийл Робъртсън (5).

Това бяха третите 147 от началото на сезона след тези на Джан Анда и Хосеин Вафаеи в квалификациите на Европейския Мастърс в два поредни дни през юли. Общо това е 179-ият максимален брейк в историята.

Той гарантира на Марк Селби чека от 5000 паунда за най-висока серия в турнира, стига постижението да не бъде повторено от някой друг до края на надпреварата в зала "Маршал Арина". На 1/4-финалите от "Бритиш Оупън" днес Веселяка ще се изправи срещу Марк Алън.

Още

Гари Уилсън извоюва първата си ранкинг титла след 18 г. чакане

05.12.2022

221
Тръмп направи втори максимум този месец

29.11.2022

178
Великите О`Съливан и Уайт откриха първата българска снукър академия

26.11.2022

ЯВОР ЕВТИМОВ

322