Quantcast

Медия без
политическа реклама

България се оказа много назад в света по износ на футболисти

За сметка на това страната ни е една от най-предпочитаните дестинации за бразилските играчи

СПОРТАЛ
Присъствието на бразилски футболисти е особено добре осезаемо в "Лудогорец".

Две трайни тенденции - на силен наплив на чужденци в българското първенство и слаб износ на наши футболисти в чужбина, бяха потвърдени от новия анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES).

В проучване, обхващащо 2200 клуба от 135 първенства от цял свят, бяха изследвани трансфери от началото на 2022 г. до 1 май т.г. Според него България е много назад, на 61-во място, с 45 трансферирани в чужбина наши футболисти. От тях едва 7 са на възраст до 23 години, други 13 са от 23 до 26 г., най-много (16) са от 27 до 30 г. и 9 са над 30-годишна възраст.

За сравнение 38 държави са трансферирали над 100 свои играчи зад граница. На първо място очаквано е Бразилия с 1289 преминали в чужбина футболисти, като за изминалата година има ръст от 5.6%.

Следва Франция с 1033 трансфера навън (също ръст от 5.6% от 2022 г. насам). Световният Топ 3 се допълва от Аржентина с 905 продадени играчи (ръст от 10.8%).

Най-малко свои футболисти (по 12) са трансферирани от Ирак, Мозамбик, Сиера Леоне, Того и Гвинея-Бисау.

Много любопитен факт е, че България е сред най-желаните държави от бразилските футболисти. Всъщност страната ни е на 9-о място сред предпочитаните дестинации за играчи от тази южноамериканска държава. За една календарна година у нас са пристигнали да играят 39 бразилци. Най-много са били те в Португалия (213).

 

КЪДЕ ОТИВАТ ДА ИГРАЯТ БЪЛГАРИТЕ?

Детайлна разбивка сочи, че най-много българи през изминалата година са преминали в клубове от Румъния (7), следва Италия (6). По трима са преминали в Кипър, Унгария и Полша, по двама - в Израел, Малта, Северна Македония, Русия и Турция. По един наш футболист е продължил кариерата си в първенствата на Армения, Австралия, Азербайджан, Белгия, Китай, Чехия, Дания, Германия, Англия, Испания и Латвия.

Ключови думи:

CIES, Първа лига, трансфери

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?