Quantcast

Медия без
политическа реклама

България няма шанс да играе волейбол в Париж 2024

УС ще вземе до края на годината решение остава ли Пламен Константинов селекционер

09 Окт. 2023
FIVB

Въпреки скока в световната ранглиста практически няма шанс българският национален отбор по волейбол да се класира за олимпийския турнир в Париж 2024. Именно класацията на международната федерация (FIVB) е последният маршрут към XXXIII летни игри, след като световните квалификации вече излъчиха шест участника. Като се прибави и домакинът Франция, са попълнени 7 от 12-те квоти.

Последните пет визи ще бъдат раздадени чрез ранглистата на FIVB към 24 юни 2024 г. - на най-предно класираните страни, които не са извоювали място на олимпиадата през пресявките. Заради принципа на географска равнопоставеност обаче с предимство ще се ползват отбори от континенти, които все още нямат свой представител.

Към момента гарантирано място във волейболния турнир при мъжете във френската столица имат световният №1 Полша, №2 САЩ, №4 Япония, №5 Бразилия, №8 Франция, №10 Германия и №12 Канада. Което значи, че една от квотите е резервирана за най-предно класирания отбор от Африка, който към днешна дата е №18 Египет.

При днешното обновяване на световната ранглиста България се изкачи до 20-о място, но това е крайно недостатъчно за взимане на квота. При днешното подреждане оставащите четири визи ще получат №3 Италия, №6 Аржентина, №7 Словения и №9 Сърбия.

При жените ситуацията е аналогична от наша гледна точка. Класиране за олимпиадата си осигуриха №1 Турция, №2 САЩ, №3 Бразилия, №4 Сърбия, №7 Полша, №8 Доминиканска република и №15 Франция. Значи по една от географските квоти ще получат Азия и Океания (към днешна дата - №6 Китай) и Африка (№21 Кения).

И в дамското подреждане България заема 20-а позиция. Останалите три визи днес биха взели №5 Италия, №9 Япония и №10 Нидерландия.

С други думи "лъвовете" и "лъвиците" трябва да направят фурор в следващото издание на Лигата на нациите (VNL) идното лято, за да изместят някой от тимовете в Топ 10. Наясно с този факт е дори президентът на федерацията (БФВ) Любомир Ганев, който днес коментира ситуацията пред Sportal.bg.

"На практика няма как да се класираме вече за олимпийските игри в Париж 2024. Само 8-9 поредни победи във VNL през 2024 г. може да ни дадат някакъв минимален шанс. Но догодина във VNL всички отбори ще играят за победи, геймове и за всяка топка дори, защото битката за точки за световната ранглиста и класиране за Париж 2024 ще е изключително тежка и изравнена", заяви шефът на БФВ.

Ганев добави, че тепърва ще се решава дали селекционерът Пламен Константинов ще остане на поста и след Нова година:

“Чакаме Пламен Константинов да изпрати отчет за работата си през 2023 г. До края на октомври той ще бъде разгледан от Треньорския съвет на централата ни. След това ще изчакаме мнението на колегите от Треньорския съвет, да видим какво ще препоръчат те. След това в Управителния съвет ще коментираме. Имаме идея специалистът, който ще води националния отбор, да има дългосрочен план за работа, а целта е олимпийските игри в Лос Анджелис 2028. Дали този специалист ще бъде Пламен Константинов или друг ще решат всички 17 членове на УС съвет на БФВ на свое заседание."

Още по темата