Медия без
политическа реклама

Боксьорите вкараха България в Топ 3 по медали на Евро `24

С повече отличия са само домакинът Сърбия и допуснатата без ограничения до участие Русия

26 Апр. 2024
Рами Киуан ще се боксира в неделя за европейската титла в кат. до 75 кг при мъжете на първенството в Белград `24.
БФБокс
Рами Киуан ще се боксира в неделя за европейската титла в кат. до 75 кг при мъжете на първенството в Белград `24.

България е в челната тройка по общ брой спечелени медали на европейското първенство по бокс за мъже и жени в Белград (18-28 април). От началото на турнира в сръбската столица националите ни се представят впечатляващо, като си осигуриха 11 отличия от 12 възможни.

Общо петима наши боксьори стигнаха до финалите при двата пола и през уикенда ще играят за златото. Други шестима пък отпаднаха на 1/2-финалите и вече се окичиха с бронз.

Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков за континенталнаата титла при жените в събота ще боксират Златислава Чуканова (кат. 50 кг) и Светлана Каменова (57 кг). С бронзови медали пък приклюиха Севда Асенова (48 кг), Венелина Поптолева (52 кг) и Аслъхан Мехмедова (63 кг).

Фаворитката за златото при 54-килограмовите дами Станимира Петрова изобщо не се качи на ринга в белградската зала "Пионир" заради заболяване. Именно това е и единствената категория, в която страната ни остана без отличие.

Мъжете излъчиха още трима финалисти, които ще се качат на ринга в неделя. Водени от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров, за титлата ще се бият Хавиер Ибанес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг) и Рами Киуан (75 кг). С бронз останаха Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг) и Йордан Морехон (+92 кг).

Само две страни имат повече гарантирани медали на Евро `24 от българските националите. Това са домакиниът Сърбия и допуснатата без никакви органичения до участие Русия. Организаторите в Белград се позоваха на правилника на международната федерация (IBA), която така и никога не наложи санкции на руските представители след началото на инвазията в Украйна през 2022 г.

IBA се управлява от прибилижения до държавния глава Владимир Путин руски функционер Умар Кремльов и е в немилост пред световните управленски органи в спорта. Тя беше изключена от МОК, а в Париж 2024 боксът на втори поредни олимпийски игри ще се администрира директно от олимпийското движение.

"Резултатите и играта в Белград могат само да ме радват и да ме карат да се чувствам горд от постигнатото - коментира постиженията на нашите боксьори президентът на българската федерация Красимир Инински. - Още не сме си свършили работата, предстоят пет финала, но оценката със сигурност е много добра. Да не забравяме, че това е европейско първенство, не е случаен турнир, събрани са най-добрите на континента. И ние сме доминираща сила. Трябва да се гордеем."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бокс