Quantcast

Медия без
политическа реклама

БОК почете легендата Нурикян за 50 г. от първото му олимпийско злато

29 Авг. 2022
БОК
Вицепрезидентът на БОК Йорданка Благоева връчва почетния плакет на Норайр Нурикян.

Българският олимпийски комитет награди с почетен плакет легендата на вдигането на тежести Норайр Нурикян по случай половинвековния юбилей от първия му златен олимпийски медал. На днешната дата преди 50 години, по време на летните игри в Мюнхен `72 дребничкият състезател с ръст от едва 155 см сензационно печели титлата в кат. до 60 кг под носа на съветския суперфаворит Дито Шанидзе.

Това е изобщо първо злато от олимпиада за българските щанги. В знаменитата си кариера Нурикян има още една олимпийска титла - от Монреал `76, която го превръща в един от едва шестима българи с два златни медала от най-големия спортен форум. Останалите са Боян Радев, Петър Киров, Николай Бухалов, Таню Киряков и Мария Гроздева.

Паметната годишнина от първата олимпийска титла на Нурикян беше отбелязана днес със специална церемония в Музея на спорта в националния стадион "Васил Левски" в София. Освен от БОК големият български спортист беше отличен от министерството на младежта и спорта и от българската федерация по вдигане на тежести.

Да поздравят шампиона се събраха десетки легендарни спортисти и треньори, дейци на спорта, общественици и журналисти. Силно развълнуван, 74-годишният Норайр благодари за топлите думи и предаде трите си златни медала от световни и европейски първенства на Музея на спорта.

Още по темата