facebook
twitter

Спорт

БФС прати разкритията на Букарев на прокуратурата

Треньорът на "Витоша" (Бистрица) се отметна от думите си за натиск за манипулиране на мача с "Царско село" и обясни, че бил афектиран
Обновена
481
 СПОРТАЛ
Председателят на комисия "Етика и феърплей" към БФС ген. Васил Василев изчаква Асен Букарев за началото на изслушването.

Около 40 минути продължи изслушването на Асен Букарев пред комисия "Етика и феърплей" към БФС. Треньорът на "Витоша" (Бистрица) беше привикан да даде разяснения за изказването си след загубата с 0:1 от "Царско село". Той бе заявил, че преди мача е получил обаждания от свои познати с предложения тимът му да загуби. Букарев пристигна в сградата на БФС в "Бояна" около 9.00 ч., т.е. половин час по-рано от указаното. След срещата си той отказа да говори пред журналисти.

Това стори обаче председателят на комисията - ген. Васил Василев. Той обясни, че Букарев е написал обясненията си собственоръчно, като вътре е заявил, че е направил изказването си в състояние на афект и не е получавал обаждания. Думите му били провокирани от разговори със запалянковци и негови познати. "В дните преди мача в ежедневни разговори и контакти с разлчини хора фенове, приятели, познати бях питан многократно дали "Витоша" ще играе сериозно до края на шампионата и в частност с "Царско село". И като футболист и треньор винаги съм спазвал правилата, правилата за честност и феърплей", е написал Букарев.

"Отправяме забележка към г-н Букарев да прецизира изказванията си. Преписката ще бъде изпратена до прокуратурата за проверка за евентуално наличие на престъпление. Тя може да проведе по-добро разследване. Това, което той каза, че е бил притеснен от загубата. Бил е ядосан, че предишният ден не е можел да тренира отбора. Бил е прекалено ядосан и се извини, че е дал по-силно интервю и не се е съобразил с думите си. Ние сме пратили на Дисциплинарната комисия доклада. Ние това, което може да направим е да го предупредим и да спазва някакви правила на етика“, обясни ген. Василев. Интересното е, че в неделя Букарев обяви, че не се отказва от думите си, изречени в събота след мача с "Царско село" и твърдо стои зад казаното.

Малко преди Букарев да даде показания днес пък членът на Изпълкома на БФС и президент на "Славия" Венцеслав Стефанов каза по БНТ: "Асен е много интелигентен и възпитан. За да каже това нещо му е дошло до тук. Знае какво говори. Той има дупе да говори с конкретни имена. Един път и завинаги трябва да се види за какво става въпрос, защото иначе всичко е задкулисие, някакви социални мрежи пишат. Коефициентите и залаганията могат лесно да се проверят, като се види в кой от операторите се залагани и по колко пари са залагани и тогава може да се говори за подобно нещо".

Ген. Васил Василев обяви днес, че на прокурор ще бъдат даден и случаят с президента на "Марица" (Пд) Христо Христов, който е и кандидат за президент на БФС. Вчера той заяви, че е дал подкуп на действащ член на Изпълкома на БФС, за да бъде манипулиран мач на пловдивския тим. Христов ще даде показания пред комисия "Етика и феърплей" на 9 юли.

По-късно през деня Букарев излезе с открито писмо. "Категорично заявявам, че нито аз, нито моите футболисти са търсени от представители на "Царско село" или други хора с цел симулативна игра в полза на "Царско село". В дните преди мача, както впрочем и преди мача срещу "ЦСКА-София", редица фенове, познати и приятели ми задаваха въпроси дали ще играем сериозно и на максимум в контекста на факта, че отборът ни изпада във Втора лига. Въпроси, които ме обидиха и разочароваха. Останах с впечатлението, че се шири нагласа, че ще загубим лесно и няма да играем феърплей до края на сезона, и в частност срещу "Царско село", защото са от София и съседи на Витоша (...) Чашата преля след арогантни реплики на собственика на "Царско село" (б. ред. - Стойне Манолов) от трибуната на стадиона, отправени към мен, щаба ми, играчите и съдията през второто полувреме на срещата, в стил "защо се хвърляме толкова, защо играем с толкова злоба". Всичко това доведе до думите ми след края на мача, когато бях силно афектиран от всичко случващо се и много разочарован. Признавам, че изказването ми е пресилено и с лошо подбрани изрази. Съзнавам ефекта от емоционалните думи и отговорността, която нося като публична личност. Готов съм да приема справедлива критика и порицание. Твърдя, че винаги съм следвал правилата за честна игра и като играч, и като треньор. Същото се отнася за отбора на "Витоша", заяви Букарев. Той също така се извини на колегите си, футболистите и феновете на "Витоша" за причиненото неудобство.

Все още няма коментари

Още

Българският футбол от COVID-19 се не бои

08.07.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

694 4
"ЦСКА-София" смени 10 треньори за по-малко от 4 г.

08.07.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

153 1
"Милан" обърна "Ювентус" от 0:2 за 5 минути

08.07.2020

210

Влез или се регистрирай за да коментираш

×