Quantcast

Медия без
политическа реклама

Австралия е с крак и половина извън световното по ръгби след исторически срам

Уелс записа най-голямата си победа изобщо над двукратния шампион на планетата и се класира за 1/4-финалите

ЕПА/БГНЕС
Изигралият отличен мач за Уелс център Джордж Норт (вляво) е блокирал поредния опит за пробив на австралийското крило Марк Наваканитавасе по време на двубоя в Лион от група С.

Само чудо вече може да осигури класиране на Австралия за елиминационната фаза на световното първенство по ръгби във Франция, след като "кенгурата" загубиха катастрофално с 6:40 от Уелс в мач от група С.

Това бе най-голямата загуба за австралийците от този съперник изобщо в историята. Също така за пръв път играчите от Зеления континент, които са двукратни световни шампиони (1991, 1999), записват две поредни поражения на първенства на планетата. И още горчива статистика - Австралия на практика отпада още в групите, което не се е случвало нито веднъж при всичките им участия в 9-те досегашни турнира.

В двубоя в Лион възпитаниците на треньора Еди Джоунс не показаха нито идея, нито дори мотивация да победят и 63-годишният специалист най-вероятно изкарва последните си дни на поста, като се очаква да бъде сменен след завръщането на тима в родината.

"Искам да се извиня на всички австралийски фенове. Нашето представяне не отговаряше на стандартите ни и аз поемам пълната отговорност за това. Много е разочароващо", промълви Джоунс след края. Доказателство за очакващото го в Австралия бяха мощните освирквания от собствените привърженици всеки път щом на екрана на стадиона се появеше Еди Джоунс на кадър.

Единствената надежда на "кенгурута" сега минава през две загуби на Фиджи (срещу Грузия и Португалия), което би се приело като сензация. В същото време Австралия трябва да победи съкрушително Португалия в последния си мач, но всъщност вече никой не си прави илюзии, че 1/4-финалите ще бъдат достигнати.

Що се отнася до състава на Уелс, то се вижда възраждане под ръководството на новозеландския селекционер Уорън Гатланд. С днешната си гръмка победа (б.ред. - трета поредна в турнира) "драконите" си осигуриха и класиране за директните елиминаци, а така станаха и първият тим достигнал и на теория 1/4-финалите. Но имаше и сянка, която помрачи радостта на Уелс - техният вдъхновяващ флай-халф Дан Бигар получи травма в областта на гърдите и бе сменен още в 12-ата мин., като тепърва ще се изяснява колко време ще е нужно за възстановяването му. Малко преди началото на първенството Бигар бе обявил, че след края на участието на Уелс ще се оттегли от националния отбор.

Още по темата